Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Noul cadru al Parteneriatului Estic, văzut de partidele politice

Print Send by email
06:19, 15 Mar 2018

Noul cadru al Parteneriatului Estic, văzut de partidele politice

Noul cadru al Parteneriatului Estic este o încercare de a grăbi reformele în țările membre. Totodată, faptul că Moldova nu mai este povestea de succes a Parteneriatului înseamnă o tragedie. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Alexandru Bujoreanu, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, susține că tragedia cea mai mare este că Moldova nu mai este povestea de succes a Parteneriatului Estic și acest lucru nu poate să-l conteste nimeni. „Noi credem că lucrurile vor degrada și în continuare și avem două argumente destul de simple: anul 2018 este unul electoral și, din câte arată practica și istoria, reformele nu se implementează, ele se mimează. Și intrăm în anul 2019 care, de asemenea, va fi un an electoral – alegerile locale. În 2019 va avea loc următorul summit al Parteneriatului Estic și acesta va fi unul crucial, de bilanț. Ce va putea atunci să prezinte Republica Moldova? Nu știu, dar noi suntem sceptici în acest sens”, a declarat Alexandru Bujoreanu.

Ana Guțu, prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale, a declarat că Parteneriatul Estic este un proiect menit să-i creeze Uniunii Europene confortul la frontieră. UE își dorește stabilitate la frontierele sale. De aceea, se preocupă de starea democrației în aceste șase țări. Potrivit ei, Republica Moldova nu mai este ceea ce a fost în anii 2013-2014, istoria de succes. „Toate cele incluse în noul plan al Parteneriatului Estic sunt doar pentru confortul personal al Uniunii Europene”, spune Ana Guțu.

Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova și vicepremierul pentru integrare europeană, este de părere că tot ce va face de astăzi încolo Uniunea Europeană împreună cu țările membre ale Parteneriatului Estic urmează să se axeze pe interesul cetățeanului. „De astăzi înainte, această conlucrare va fi mult mai bine structurată, au fost identificate patru platforme, respectiv, patru beneficii pentru cetățeni. Pe fiecare platformă vor fi obiective foarte clare”, a declarat Iurie Leancă.

Expertul politic Ion Tăbîrță crede că schimbarea cadrului de cooperare cu Parteneriatul Estic este o încercare de a eficientiza funcționarea instituțională a Parteneriatului, dar și a grăbi reformele în statele membre. Potrivit lui, după 2014 Parteneriatul Estic a intrat într-o criză de evoluție și nu prea se știe ce se vrea de la acesta. „Uniunea Europeană încearcă din nou să ne impulsioneze pentru a realiza reformele”, a spus analistul.

Noul cadru instituțional al inițiativei Parteneriatul Estic (PAE) a fost lansat luni, 12 martie, la Bruxelles în prezența oficialilor de rang înalt din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina și Statele Membre ale UE. Noua structură pentru cooperarea instituțională dintre statele Parteneriatului Estic și statele membre ale UE este mai compactă și se concentrează pe implementarea eficientă a reformelor care aduc rezultate reale cetățenilor. Noua abordare subliniază mai tare implicarea țărilor partenere la un nivel adecvat, ce le permite să progreseze cu cele 20 de livrabile convenite pentru implementare până în anul 2020.

06:19, 15 Mar 2018

Alte știri

18 Decembrie 2012
RSS
BERD a investit în ultimul an în Moldova 94 de milioane de euro
free
17 Decembrie 2012
Oleg Efrim: Orice inițiativă anticorupție a Ministerului Justiției este luată în furci
free
07 Decembrie 2012
Indicele Dezvoltării Umane al Moldovei a crescut mai rapid decât media mondială, raport
free
04 Decembrie 2012
Filat va raporta la Bruxelles despre implementarea fazei a II-a privind regimul de vize
free
03 Decembrie 2012
Președintele Poloniei a avut întrevederi cu spicherul și membrii fracțiunilor parlamentare
free
01 Decembrie 2012
Președintele Internaționalei Liberale și-a anunțat susținerea pentru Cristian David
free
30 Noiembrie 2012
Jose Manuel Barroso: Moldova a ales calea curajoasă de asociere cu UE
free
26 Noiembrie 2012
Moldova va primi peste 100 de milioane de euro din partea UE în 2013
free
22 Noiembrie 2012
Reper serios pentru demersurile Moldovei privind recunoașterea formală a perspectivei europene, Iurie Leancă
free
20 Noiembrie 2012
Consiliul UE a reconfirmat angajamentul pentru liberalizarea vizelor pentru moldoveni
free
14 Noiembrie 2012
UE va acorda bani Moldovei doar dacă vor continua reformele, șeful Delegației UE
free
01 Noiembrie 2012
Eugen Carpov: Tiraspolul nu vrea să participe la negocierile acordului de comerț cu UE
free
10 Octombrie 2012
Moldova se alătură declarației europene împotriva pedepsei cu moartea
free
05 Octombrie 2012
UE ar trebui să-și intensifice prezența în stânga Nistrului prin proiecte, studiu
free
02 Octombrie 2012
Moldova a beneficiat de 10 proiecte twinning începând cu anul 2006
free
07 September 2012
Miniștrii la raport - cel mai slab să plece
free
27 August 2012
Anul 2012 promite să fie un an bun, dar nu a realizat schimbări ireversibile, Kalman Mizsei
free
20 August 2012
Calea eurointegrării este evidentă pentru soluționarea problemelor modernizării, Serhii Pyrozhkov, ambasador al Ucrainei în Moldova
free
06 August 2012
O guvernare bună se face prin e-guvernare și prin asigurarea statului de drept, diplomat estonian
free
02 August 2012
În cinci ani se poate schimba cardinal viața țării, diplomat georgian
free