Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Corpul European de Solidaritate oferă tinerilor din Moldova oportunități de voluntariat

Print Send by email
11:50, 15 Dec 2018

Corpul European de Solidaritate oferă tinerilor din Moldova oportunități de voluntariat

Tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani se pot înscrie în Corpul European de Solidaritate, care reprezintă o nouă inițiativă lansată la nivelul Uniunii Europene și care le oferă șansa de a participa la diverse proiecte în calitate de voluntari în statele UE. Doritorii de a se înregistra își pot alege țara în care vor să fie trimiși, ce tip de activitate îi interesează și ce experiență dețin. Proiectul a fost prezentat tinerilor și organizațiilor de tineret sâmbătă, 15 decembrie, în cadrul unei conferințe non-formale, organizate de către Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, în cooperare cu Centrul de resurse pentru Europa de Est și Caucaz SALTO (SALTO EECA), transmite IPN.

Vitalie Cîrhană, coordonator Erasmus+ Youth Info Centru în Moldova, a declarat că în cadrul acestui program tinerii au oportunitatea să facă activități de voluntariat pe termen scurt sau pe termen lung. Prima cuprinde perioade de la două săptămâni până la două luni – perioadă relevantă pentru studenți, de exemplu în vacanța de vară. Pe termen lung, tinerii pot opta pentru o perioadă cuprinsă între două și 12 luni. O oportunitate este că tinerii voluntari nu vor suporta cheltuieli, acestea fiind acoperite de către program. Este vorba despre cazare, masă, cheltuielile de deplasare și banii de buzunar. Voluntarii se implică în activitățile organizațiilor non-guvernamentale din țara gazdă, în funcție de profilul acesteia.

Marina Makarenko, reprezentanta SALTO EECA, a menționat că participanții la program vor avea posibilitatea să se implice în activități de voluntariat în domenii precum educația, sănătatea, integrare socială, sprijinul pentru persoane în etate, protecția mediului etc. Sursa spune că acest program le oferă tinerilor oportunitatea să interacționeze cu tineri din alte state, să-și perfecționeze cunoștințele unei limbi străine, să facă un schimb și la nivel cultural etc.

Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE la Chișinău, a spus că sprijinirea, pin varietatea largă de programe, a tinerilor, și nu doar din Republica Moldova, dar și din regiune, este o prioritate pentru Uniunea Europeană. Printre aceste programe se numără și Erasmus+: Youth in Action și European Solidarity Corps, dar și alte programe de educație și cercetare care vin în ajutorul tinerilor să-și fortifice capacitățile și să devină cetățeni activi. „Educația interculturală și schimbul intercultural reprezintă valori ale Uniunii Europene, de aceea încurajăm și sprijinim diverse oportunități pentru ca tinerii să cunoască multe culturi și să descopere oportunitățile nu doar din țara sa, astfel solidarizându-se cu semenii săi din alte state”, a notat oficialul.

Ion Donea, șeful Direcției tineret din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că pentru autorități este important să asigure participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor, dar cel mai important este să asigure mobilitatea tinerilor. Aceasta nu înseamnă altceva decât de a dobândi anumite abilități și competențe, inclusiv experiențe la nivel internațional.

Programul se va desfășura până în anul 2027, iar implementatorii preconizează să implice în această perioadă în jur de 500 de mii de voluntari din toată Europa. Doritorii de a se înscrie la program trebuie să acceseze pagina oficială a programului, să înregistreze un profil indicând competențele pe care le au, activitățile de care sunt interesați, domeniul acestora, dar și țara în care ar vrea să meargă.

11:50, 15 Dec 2018

Alte știri

29 Mai 2013
RSS
Alegerile anticipate ar rezolva criza, dar ar putea schimba vectorul țării, opinii
free
27 Mai 2013
Victor Chirilă: Mai bine cu mers de broască țestoasă spre UE, decât „ca la poartă nouă”
free
25 Mai 2013
UE se îngrijorează de direcția pe care a luat-o Moldova, europarlamentar
free
17 Mai 2013
Facilitățile extinse la eliberarea vizelor pentru UE intră în vigoare la 1 iulie
free
04 Mai 2013
Catherine Ashton și ©tefan Füle îngrijorați de evoluția lucrurilor în Moldova
free
01 Aprilie 2013
Deznodământul crizei politice este pe aproape ? sau Coada pește ca simbol național
free
22 Martie 2013
Eforturile Moldovei în apropierea de UE vor fi încurajate, oficial european
free
16 Martie 2013
Definitivarea Acordului de Asociere cu UE va fi discutată în următoarele săptămâni
free
14 Martie 2013
Comisarul european Tonio Borg va efectua o vizită la Chișinău
free
06 Martie 2013
SUA invită liderii politici să găsească o cale de mișcare înainte
free
05 Martie 2013
PLDM: Nu spulberați visele cetățenilor prin votarea demisiei Guvernului
free
23 Ianuarie 2013
Mediul de afaceri transnistrean este informat despre negocierile cu UE, oficial
free
31 Decembrie 2012
Vlad Filat: Alternativă nu avem
free
27 Decembrie 2012
Vreau ca Moldova să fie țara unde se produc alimente sănătoase, ministrul
free
20 Decembrie 2012
Nu există impedimente pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, viceministru
free
30 Noiembrie 2012
Semnificația vizitei lui Barroso a fost exprimată cel mai bine de Voronin, opinie
free
23 Noiembrie 2012
A 13-a rundă de negociere a Acordului de Asociere a fost constructivă, MAEIE
free
16 Noiembrie 2012
Letonia a marcat 94 ani de independență la Chișinău
free
29 Octombrie 2012
Parlamentul European va sprijini Moldova în drumul său de integrare europeană, oficial
free
11 Octombrie 2012
Republica Moldova are Consulat Onorific la Tartu
free