Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Cazul Moldovei poate inspira regimurile oligarhice din Georgia și Ucraina, opinie

Print Send by email
05:53, 16 Iul 2018

Cazul Moldovei poate inspira regimurile oligarhice din Georgia și Ucraina, opinie

Precedentul moldovenesc ar putea deveni o sursă de inspirație pentru regimurile oligarhice din Georgia și Ucraina, dacă acestea vor simți amenințarea unei anihilări iminente a sistemelor clientelistice care le aparțin, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Într-o formă subtilă, partidul de la conducerea țării a reușit să îmbine implementarea parțială a unor prevederi ale Acordului de Asociere (aspecte tehnice în comerț, sectorul vamal etc.) cu ignorarea, amânarea sau încălcarea altora (politicile anti-corupție, asigurarea concurenței libere, statul de drept etc.), explică politologul.

În opinia lui Dionis Cenușa, implementarea hibridă a angajamentelor față de UE creează o marjă largă de manevră pentru guvernare, în care avansurile sunt diminuate de regrese, iar progresul general este foarte fragil. 

El consideră că cele întâmplate deja în Moldova în contextul „invalidării alegerilor din municipiul Chișinău” deschide noi „perspective” pentru regimurile politice similare din regiune, al căror punct comun de comparație este monopolul forțelor oligarhice asupra procesului de luare a deciziilor politice.

Precedentul moldovenesc exemplifică o competiție dintre actorii oligarhici și instituțiile UE. Deocamdată, primii dovedesc faptul că UE poate fi indusă în eroare, iar relația cu aceasta poate fi exploatată în folosul propriei agende politice, accentuează Dionis Cenușa. În același timp, el crede că UE își dezvăluie slăbiciunile, care decurg din gândirea strategică, stricta ghidare de prevederile legale agreate și refuzul de a intra în jocul actorilor locali.

Primul aspect al precedentului moldovenesc ține de faptul că acesta proiectează capacitatea unei guvernări de a se confrunta cu UE, atunci când vine vorba de supraviețuirea sa politică, punctează politologul.

Mai mult ca atât, guvernarea în cauză poate trece cu vederea pre-condițiile politice cu care este condiționată asistența macro-financiară din partea UE. La fel ca și Moldova, reamintește Dionis Cenușa, Ucraina și Georgia beneficiază de asistența UE, care implică cerințe tehnice cu privire la respectarea instituțiilor democratice. El precizează că guvernarea de la Chișinău a fost mereu reticentă vizavi de precondițiile politice de la bun început și chiar le-a comparat cu intervenții în afacerile interne sau limitarea suveranității.

Iar cel de-al doilea aspect, descris de Dionis Cenușa, denotă gradul de sacrificiu pe care și-l poate permite o guvernare în deteriorarea conștientă și deliberată a dialogului cu UE, cu condiția că pot fi accesate ajutoare financiare și legitimitate externă din alte surse.

Mai exact, specifică politologul, guvernarea a reușit să coordoneze în mod excelent relația cu FMI și Banca Mondială, compensând astfel relația șifonată cu UE.

Totodată, centralizarea atenției spre soluționarea dosarului transnistrean a echilibrat atitudinea guvernelor naționale din interiorul UE care, odată cu preluarea președinției de către Austria, este preocupată în primul rând de probleme existențialiste (migrația, frontierele externe) și Balcanii de Vest, subliniază politologul.

Fără o reacție dureroasă pentru guvernare, precedentul moldovenesc riscă să se extindă spre Georgia și Ucraina în viitorii ani, concluzionează Dionis Cenușa.

05:53, 16 Iul 2018

Alte știri

29 August 2016
RSS
E timpul ca limba română să joace un rol sporit în integrarea europeană a Moldovei, opinie
free
12 Iulie 2016
Comisia Europeană prezintă recomandări pentru sistemul de inovație din Moldova
free
02 Ianuarie 2016
Microproiectele susținute de Ambasada Germaniei în 2015
free
26 Octombrie 2015
România, factorul rusesc și erodarea agendei europene în Moldova
free
23 Octombrie 2015
Valeriu Streleț: Dacă va fi dovedită vinovăția lui Vlad Filat, atunci este foarte grav
free
06 Iulie 2015
Coaliția pro-europeană se va face din contul PLDM sau nu va fi deloc, IPN
free
19 Mai 2014
Măștile și cagulele la proteste trebuie interzise prin lege, urgent, analiză IPN
free
22 Iunie 2013
Catherine Ashton cheamă Chișinăul și Tiraspolul să se abțină de la decizii unilaterale
free
17 Iunie 2013
Acum Moldova poate obține de la UE orice. Doar să vrea și să poată
free
27 Mai 2013
UE face ultima încercare să ajute Moldova, director APE
free
07 Mai 2013
Noul candidat la funcția de premier va fi cel vechi – Vlad Filat
free
04 Mai 2013
Cursul european nu este pus în pericol prin acțiunile noastre, Valeriu Streleț
free
03 Aprilie 2013
Moldova are cea mai înaltă rată de piraterie a programelor de calculator
free
07 Martie 2013
Proiectele în agricultură sunt în incertitudine după votarea moțiunii de cenzură
free
01 Martie 2013
În 2009 Moldova era aproape să devină stat falimentar, acum este fruntaș, oficial european
free
20 Februarie 2013
Letonia va pleda pentru precizarea unei perspective clare de aderare a Moldovei la UE
free
18 Februarie 2013
PDM este dispus să negocieze o modalitate corectă și operativă de depășire a crizei politice
free
26 Ianuarie 2013
Ministerul Economiei pregătește foaia de parcurs pentru aplicarea liberului schimb cu UE
free
19 Decembrie 2012
Maidanezii din azilul „Casa Catarinei” urmează a fi evacuați
free
10 Decembrie 2012
Moldova poate tinde și spre UE, și spre Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, Vladimir Voronin
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex