Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Reușita de integrare a Moldovei în UE ține de ea însăși, ministru român

Print Send by email
14:18, 17 Ian 2019

Reușita de integrare a Moldovei în UE ține de ea însăși, ministru român

Reușita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova ține, în primul rând, de ea însăși. România o va susține, dar este decisivă implementarea reformelor asumate în contextul acordului de Asociere cu UE. Declarațiile au fost făcute de ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, în cadrul unui briefing de presă la Chișinău, transmite IPN.

„Cunoaștem din propria noastră experiență care sunt provocările importante ale punerii în aplicare a unei agende ambițioase de reforme, dar nu există o alternativă viabilă pentru asigurarea prosperității, stabilității și democrației în Moldova. România este și va rămâne un avocat al Republicii Moldova”, a declarat ministrul român de externe. Așteptările UE, susținute și de România, țin de obținerea de rezultate concrete în procesele de reformă și de îndeplinire pe deplin a angajamentelor asumate.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 24 februarie, ministrul roman a subliniat importanța asigurării celor mai înalte standarde democratice în organizarea acestora, deoarece pe această cale Moldova va putea să-și consolideze calea europeană. Teodor Meleșcanu a dat asigurări că Moldova este una din prioritățile majore ale președinției României în Consiliul UE, prin valorificarea oportunității și contribuție la aprofundarea relațiilor Moldova-UE. În 2019 se fac zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic și cinci ani de la liberalizarea regimului de vize, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Sunt planificate mai multe reuniuni pe dimensiunea Parteneriatului Estic în domenii precum: economia digitală, energie, mediu de afaceri, transport etc.

În cadrul aceluiași briefing, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, și-a exprimat convingerea că președinția română a Consiliului UE va fi una de succes și va constitui pentru Moldova un imbold important în a continua parcursul european cu perseverență. „Starea dialogului Moldova-UE prezintă potențial de îmbunătățire treptată. Moldova și-a îndeplinit angajamentele asumate față de UE, inclusiv cu susținerea României. Așteptăm finalizarea perioadei electorale și fixare a unor noi obiective pentru dinamizarea relației RM-UE și continuarea reformelor”, a menționat ministrul.

Tudor Ulianovschi a remarcat că în timpul întrevederii cu omologul său român au discutat despre aprofundarea dialogului politic prin organizarea unor acțiuni comune, atât pe durata acestui mandat, cât și a celui care va urma. Părțile au convenit să organizeze, în a doua jumătate a anului curent, următoarea ședință a comisiei interguvernamentale pentru integrarea europeană. Ministrul și-a exprimat recunoștința pentru susținerea acordată de România pentru diverse proiecte desfășurare în Republica Moldova și acordarea a trei milioane de euro pentru continuare a programului de renovare a grădinițelor.

Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, se află în Republica Moldova într-o vizită de lucru de o zi.

14:18, 17 Ian 2019

Alte știri

13 Aprilie 2016
RSS
Anul politic 2016 va fi dificil pentru Republica Moldova, opinie
free
15 Martie 2018
Noul cadru al Parteneriatului Estic, văzut de partidele politice
free
14 Martie 2018
UE acordă asistență tehnică pentru ONG-uri în cadrul unui nou proiect
free
12 Aprilie 2016
Proiectul Codului de etică a deputatului, discutat la o masă rotundă internațională
free
29 Decembrie 2016
Igor Dodon va merge la Bruxelles la sfârșit de ianuarie
free
12 Aprilie 2016
Ministrul de externe va efectua o vizită oficială în Estonia
free
Pavel Filip promite sprijin agricultorilor care aduc plusvaloare
free
Tudor Deliu: Unica soluție sunt alegerile anticipate
free
29 Decembrie 2016
Noi abordări pentru Zona de comerț liber cu UE în stânga Nistrului, opinie
28 Decembrie 2016
Guvernul aprobă Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere
free
11 Aprilie 2016
Nicolae Roșca: Justiția nu funcționează după principii sănătoase în baza supremației legii
free
Chișinăul trebuie să insiste pe ideea de „spațiu economic comun” cu Tiraspolul, expert
free
APE: Extinderea Acordului de Asociere în stânga Nistrului este interpretată diferit
free
PL a examinat posibilitatea înaintării unui candidat la prezidențiale
free
12 Martie 2018
Casa de cultură din Carmanova, modernizată pe bani europeni
free
11 Aprilie 2016
Antreprenorii moldoveni, informați despre oportunitățile DCFTA
free
13 Martie 2018
Noul cadru de cooperare cu Parteneriatul Estic a fost lansat la Bruxelles
free
09 Aprilie 2016
Șeful Delegației UE: Prin numirea unui procuror din exterior, nu se schimbă sistemul
free
27 Decembrie 2016
Moldova nu e suficient de atractivă pentru cetățenii din stânga Nistrului, opinie
free
12 Martie 2018
Guvernarea se repetă și opoziția întârzie. Analiză IPN
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Atelierul de proiecte  ORAȘUL ȘI RÂULU SĂUConferințe IPN [HD] | Inițiativa civică pentru un Parlament Curat 2019
Conferințe IPN [HD] | Unioniștii intră oficial în cursa electoralăConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici, președintele Asociației obștești ,,Moldova mea"
Vezi toate
banner creditex