Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Sic!: Iurie Ciocan vs „teoria științelor politice”

Print Send by email
16:19, 17 Noi 2017

Sic!: Iurie Ciocan vs „teoria științelor politice”

Fostul șef de la Comisia Electorală Centrală și cel care a condus comisia de formare a circumscripțiilor electorale, Iurie Ciocan, a încercat să explice deciziile controversate privind numărul de circumscripții alocate Transnistriei (două) și diasporei din Europa (una). Autorii unui nou articol Sic! menționează că Iurie Ciocan, vorbind în calitate de „tehnician”, a invocat recomandările Comisiei de la Veneția și „teoria științelor politice”. „În ambele cazuri însă ori a greșit din neștiință, ori a manipulat intenționat”, se spune în articol.

Întrebat despre Transnistria, Iurie Ciocan nu se arată deranjat că pentru o regiune în care la prezidențiale au votat 16 mii de oameni să se deschidă tocmai două circumscripții, iar pentru diaspora europeană, unde au votat 115 mii de alegători, doar una. El argumentează astfel: „teoria și standardele propuse de Comisia de la Veneția, de Consiliul Europei, spun în felul următor: „Circumscripțiile uninominale reprezintă anumite teritorii, pentru a da reprezentare politică acestor teritorii”. De fapt, Comisia de la Veneția zice altceva și anume că: „delimitarea circumscripțiilor este un mijloc important de promovare a egalității votului în toate sistemele electorale”, menționează autorii Sic!

„Potrivit Codului Bunelor Practici Electorale, «egalitatea puterii de vot presupune o distribuție clară și echilibrată a scaunelor (de deputat) între circumscripții pe baza unuia dintre următoarele criterii de alocare: populație, număr de cetățeni rezidenți (inclusiv minori), numărul de alegători înregistrați și posibil numărul de alegători care chiar votează. Poate fi considerată și o combinație potrivită dintre aceste criterii. Criteriul administrativ și geografic, sau chiar granițele istorice tot pot fi considerate»”, se precizează în articol.

Potrivit autorilor, așadar, este recomandabil să se ia în calcul nu doar numărul alegătorilor înregistrați, ci și numărul celor care chiar merg la vot. Din nou, Comisia îl contrazice pe Iurie Ciocan, care afirmă că „legea scrie nu numărul cetățenilor de facto, dar numărul alegătorilor înscriși în listele electorale de bază la ultimele alegeri naționale”. Iurie Ciocan, spun autorii Sic!, uită să menționeze că legea scrie asta fiindcă autorii ei au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția.

În articol se face referire la declarația recentă a ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, care a spus foarte clar în cadrul unei emisiuni TV că recomandările Comisiei „nu au fost respectate în modul în care ar fi satisfăcător pentru a putea spune că nu generează întrebări”.

Autorii articolului mai menționează că până la urmă, nici teoria științelor politice și nici Comisia de la Veneția nu-l ajută foarte mult pe Iurie Ciocan. Afirmațiile sale fie manipulează intenționat, ceea ce l-ar face pe domnul Ciocan mai mult politician decât „tehnician”, fie arată că dânsul a citit superficial opinia Comisiei de la Veneția, dar și „teoria științelor politice”. În ambele cazuri, afirmațiile sale ridică noi semne de întrebare privind calitatea reformei a cărei implementare a condus-o.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.

16:19, 17 Noi 2017

Alte știri

12 Mai 2012
RSS
Zilele Europei aduc ambasadele mai aproape de cetățenii țării gazdă, ambasador
free
10 Mai 2012
Leancă despre Legea antidiscriminare: suntem aproape de un deznodământ
free
28 Martie 2012
ONG-urile apelează la Guvern să nu susțină unele inițiative de reformare a CEDO
free
27 Martie 2012
6 din 9 judecători ai Curții de Apel Economice sunt transferați la Curtea de Apel Chișinău
free
19 Martie 2012
De la poduri de flori la poduri de beton și gazoducte
free
16 Martie 2012
Președintele ales: Împreună vom reuși să realizăm tot ce e mai bun pentru țară
free
10 Martie 2012
Discursurile politicienilor vorbesc despre maturitatea și cultura loc politică
free
05 Martie 2012
Dialogului moldo-român i s-a dat un conținut practic mult mai intens, Victor Chirilă
free
31 August 2011
Cunoașterea limbii m-a ajutat să cunosc mai bine Republica Moldova, András Brett din Ungaria
free
29 August 2011
Integrarea europeană nu depinde atât de vreo prevedere a Constituției, cât de voința politică, Dumitru Diacov
free
20 August 2011
Puterile Cosmice au maximizat șansele Moldovei de a evolua în rol de „Miel al Domnului”
free
19 August 2011
Independența Republicii Moldova încă se mai află sub pericol, Ion Hadârcă
free
17 August 2011
Orientarea pro-europeană trebuie prevăzută în Constituție, Alexandru Moșanu
free
13 August 2011
La 30 ani de independență vom face un tur turistic al ruinelor, Ion Ștefăniță
free
13 Octombrie 2017
Traian Băsescu: Drumul Republicii Moldova către UE trece prin București
free
31 Iulie 2017
Dacă UE va stopa toată finanțarea către Moldova, vor fi paralizate o serie de reforme, opinie
free
24 Iulie 2017
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 17-23 iulie 2017
free
19 Iulie 2017
Acel care comandă muzica dansează cu domnișoara, experți la Jurnal TV
free
28 Iunie 2017
Igor Dodon: Scrisoarea deputaților PE – o implicare în politica internă a statului
free
12 Iunie 2017
RETROSPECTIVA ȘTIRILOR din Fluxul IPN „Integrare Europeană”, 5-11 iunie 2017
free