Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Noul cadru al Parteneriatului Estic, văzut de partidele politice

Print Send by email
06:19, 15 Mar 2018

Noul cadru al Parteneriatului Estic, văzut de partidele politice

Noul cadru al Parteneriatului Estic este o încercare de a grăbi reformele în țările membre. Totodată, faptul că Moldova nu mai este povestea de succes a Parteneriatului înseamnă o tragedie. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Alexandru Bujoreanu, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, susține că tragedia cea mai mare este că Moldova nu mai este povestea de succes a Parteneriatului Estic și acest lucru nu poate să-l conteste nimeni. „Noi credem că lucrurile vor degrada și în continuare și avem două argumente destul de simple: anul 2018 este unul electoral și, din câte arată practica și istoria, reformele nu se implementează, ele se mimează. Și intrăm în anul 2019 care, de asemenea, va fi un an electoral – alegerile locale. În 2019 va avea loc următorul summit al Parteneriatului Estic și acesta va fi unul crucial, de bilanț. Ce va putea atunci să prezinte Republica Moldova? Nu știu, dar noi suntem sceptici în acest sens”, a declarat Alexandru Bujoreanu.

Ana Guțu, prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale, a declarat că Parteneriatul Estic este un proiect menit să-i creeze Uniunii Europene confortul la frontieră. UE își dorește stabilitate la frontierele sale. De aceea, se preocupă de starea democrației în aceste șase țări. Potrivit ei, Republica Moldova nu mai este ceea ce a fost în anii 2013-2014, istoria de succes. „Toate cele incluse în noul plan al Parteneriatului Estic sunt doar pentru confortul personal al Uniunii Europene”, spune Ana Guțu.

Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova și vicepremierul pentru integrare europeană, este de părere că tot ce va face de astăzi încolo Uniunea Europeană împreună cu țările membre ale Parteneriatului Estic urmează să se axeze pe interesul cetățeanului. „De astăzi înainte, această conlucrare va fi mult mai bine structurată, au fost identificate patru platforme, respectiv, patru beneficii pentru cetățeni. Pe fiecare platformă vor fi obiective foarte clare”, a declarat Iurie Leancă.

Expertul politic Ion Tăbîrță crede că schimbarea cadrului de cooperare cu Parteneriatul Estic este o încercare de a eficientiza funcționarea instituțională a Parteneriatului, dar și a grăbi reformele în statele membre. Potrivit lui, după 2014 Parteneriatul Estic a intrat într-o criză de evoluție și nu prea se știe ce se vrea de la acesta. „Uniunea Europeană încearcă din nou să ne impulsioneze pentru a realiza reformele”, a spus analistul.

Noul cadru instituțional al inițiativei Parteneriatul Estic (PAE) a fost lansat luni, 12 martie, la Bruxelles în prezența oficialilor de rang înalt din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina și Statele Membre ale UE. Noua structură pentru cooperarea instituțională dintre statele Parteneriatului Estic și statele membre ale UE este mai compactă și se concentrează pe implementarea eficientă a reformelor care aduc rezultate reale cetățenilor. Noua abordare subliniază mai tare implicarea țărilor partenere la un nivel adecvat, ce le permite să progreseze cu cele 20 de livrabile convenite pentru implementare până în anul 2020.

06:19, 15 Mar 2018

Alte știri

15 Februarie 2012
RSS
Podul Lipcani-Rădăuți, 2 ani de la redeschidere
free
07 Februarie 2012
Igor Dodon s-a întâlnit la Bruxelles cu ©tefan Füle
free
29 August 2011
Moldova, fără dușmani interni - II
free
27 August 2011
Din 2006 procesul de integrare europeană a Moldovei devine ireversibil, Victor Gurău
free
27 Iunie 2017
Concert în aer liber organizat de Ambasada Germaniei la Chișinău
free
29 August 2016
Abordarea României este prea timidă pentru a reuși promovarea integrării europene în Moldova
free
23 Octombrie 2015
Consiliul Alianței pentru Integrare Europeană se convoacă mâine în ședință
free
17 Noiembrie 2014
Președintele austriac a comunicat pașii pe care trebuie să-i facă Moldova ca să ajungă în UE
free
21 Iunie 2013
Prioritățile Guvernului moldovenesc, discutate de către Angela Merkel și Traian Băsescu
free
17 Iunie 2013
Președintele Parlamentului efectuează prima vizită oficială în afara țării
free
15 Mai 2013
La Vilnius Moldova va putea obține o apropiere în raporturile cu UE, Dirk Schuebel
free
19 Aprilie 2013
2013 a fost declarat de către deputații moldoveni Anul European al Cetățenilor
free
16 Aprilie 2013
UE-PNUD rambursează parțial cheltuielile la procurarea cazanelor pe biomasă
free
16 Martie 2013
Vlad Filat a discutat cu Dirk Schuebel despre situația politică din țară
free
12 Martie 2013
Ghimpu la Bruxelles: PL va face tot posibilul pentru evitarea alegerilor anticipate
free
22 Ianuarie 2013
Luxemburg va susține semnarea Acordului de Asociere cu UE
free
27 Decembrie 2012
Agricultorii moldoveni, ajutați din afară
free
26 Decembrie 2012
2012 a adus primele condamnări cu închisoare pentru corupție
free
21 Decembrie 2012
Autoritățile trebuie să rezolve mai multe restanțe legislative în 2013, expert
free
20 Decembrie 2012
Omul simplu nu ține pasul cu viteza negocierilor cu UE, expert
free