Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Noul cadru al Parteneriatului Estic, văzut de partidele politice

Print Send by email
06:19, 15 Mar 2018

Noul cadru al Parteneriatului Estic, văzut de partidele politice

Noul cadru al Parteneriatului Estic este o încercare de a grăbi reformele în țările membre. Totodată, faptul că Moldova nu mai este povestea de succes a Parteneriatului înseamnă o tragedie. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Alexandru Bujoreanu, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, susține că tragedia cea mai mare este că Moldova nu mai este povestea de succes a Parteneriatului Estic și acest lucru nu poate să-l conteste nimeni. „Noi credem că lucrurile vor degrada și în continuare și avem două argumente destul de simple: anul 2018 este unul electoral și, din câte arată practica și istoria, reformele nu se implementează, ele se mimează. Și intrăm în anul 2019 care, de asemenea, va fi un an electoral – alegerile locale. În 2019 va avea loc următorul summit al Parteneriatului Estic și acesta va fi unul crucial, de bilanț. Ce va putea atunci să prezinte Republica Moldova? Nu știu, dar noi suntem sceptici în acest sens”, a declarat Alexandru Bujoreanu.

Ana Guțu, prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale, a declarat că Parteneriatul Estic este un proiect menit să-i creeze Uniunii Europene confortul la frontieră. UE își dorește stabilitate la frontierele sale. De aceea, se preocupă de starea democrației în aceste șase țări. Potrivit ei, Republica Moldova nu mai este ceea ce a fost în anii 2013-2014, istoria de succes. „Toate cele incluse în noul plan al Parteneriatului Estic sunt doar pentru confortul personal al Uniunii Europene”, spune Ana Guțu.

Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova și vicepremierul pentru integrare europeană, este de părere că tot ce va face de astăzi încolo Uniunea Europeană împreună cu țările membre ale Parteneriatului Estic urmează să se axeze pe interesul cetățeanului. „De astăzi înainte, această conlucrare va fi mult mai bine structurată, au fost identificate patru platforme, respectiv, patru beneficii pentru cetățeni. Pe fiecare platformă vor fi obiective foarte clare”, a declarat Iurie Leancă.

Expertul politic Ion Tăbîrță crede că schimbarea cadrului de cooperare cu Parteneriatul Estic este o încercare de a eficientiza funcționarea instituțională a Parteneriatului, dar și a grăbi reformele în statele membre. Potrivit lui, după 2014 Parteneriatul Estic a intrat într-o criză de evoluție și nu prea se știe ce se vrea de la acesta. „Uniunea Europeană încearcă din nou să ne impulsioneze pentru a realiza reformele”, a spus analistul.

Noul cadru instituțional al inițiativei Parteneriatul Estic (PAE) a fost lansat luni, 12 martie, la Bruxelles în prezența oficialilor de rang înalt din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina și Statele Membre ale UE. Noua structură pentru cooperarea instituțională dintre statele Parteneriatului Estic și statele membre ale UE este mai compactă și se concentrează pe implementarea eficientă a reformelor care aduc rezultate reale cetățenilor. Noua abordare subliniază mai tare implicarea țărilor partenere la un nivel adecvat, ce le permite să progreseze cu cele 20 de livrabile convenite pentru implementare până în anul 2020.

06:19, 15 Mar 2018

Alte știri

18 Decembrie 2012
RSS
Președintele APCE a apreciat eforturile Moldovei în implementarea reformelor europene
free
30 Octombrie 2012
Guvernul Poloniei a decis să mențină și pentru 2013 nivelul asistenței destinat Moldovei
free
29 Octombrie 2012
Vlad Plahotniuc: „Peste un an Moldova trebuie să fie gata de aderare la UE”
free
11 Octombrie 2012
România oferă 50 de mii de euro pentru atenuarea efectelor secetei din Republica Moldova
free
01 Octombrie 2012
Accesul la informații e mai ieftin decât păstrarea secretelor de stat, Acces-info
free
23 August 2012
Cancelarul german a punctat clar ce are de făcut Republica Moldova, expert
free
01 August 2012
Școala de vară „Europa la tine acasă”, acum și în Moldova
free
29 Iunie 2012
Integrarea Moldovei în UE stagnează pentru că nu există o politică centralizată
free
20 Iunie 2012
Municipiul Chișinău este locomotiva integrării europene, Dorin Chirtoacă
free
18 Iunie 2012
Integrarea în UE – PR pentru Vlad Filat și Iurie Leancă, lider de partid
free
30 Mai 2012
Moldova stagnează la capitolul integrării în UE din cauza lipsei voinței politice, experți
free
29 Mai 2012
Iurie Leancă este optimist că Moldova va avea regim liberalizat de vize cu UE
free
26 Mai 2012
SUA salută adoptarea Legii privind asigurarea egalității
free
16 Mai 2012
Dirk Schuebel: economia Moldovei a cunoscut o recuperare rapidă
free
19 Aprilie 2012
Zilele Europei în Moldova vor fi sărbătorite la Chișinău și la Comrat
free
09 Aprilie 2012
Guvernarea și Sinodul Bisericesc au ajuns la o înțelegere privind Legea antidiscriminare
free
26 Martie 2012
Expert european va instrui specialiștii de la Primăria Chișinău
free
23 Martie 2012
Aprecieri optimiste după prima rundă de negociere a Zonei de Liber Schimb
free
17 Martie 2012
Alegerea președintelui deschide calea spre dialog între toate fracțiunile politice, demnitarii europeni
free
24 Februarie 2012
Comisarul De Gucht vine în Moldova pentru a deschide negocieri privind comerciale
free