Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Contractul de finanțare privind interconectarea electrică Moldova-România, ratificat în Parlament
Print Send by email
15:58, 13 Iul 2018

Proiectul legii pentru ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind interconectarea electrică Moldova – România a fost ratificat în ședința Parlamentului de vineri, 13 iulie. Conform acordului, împrumutul de la BEI este în valoare de 80 de milioane de euro, bani destinați pentru lucrările de construcție și dezvoltare a infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a rețelelor de transport de energie electrică din România și Republica Moldova, transmite IPN.

Proiectul prevede construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV.

Contractul implică încheierea unor contracte complementare, cum ar fi Acordul de împrumut încheiat între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – 80 de milioane de euro, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Mondială – 70 de milioane de euro și Acordul de grant UE NIF în valoare de 40 de milioane de euro.

Astfel, costul total estimat al proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România”, este de 270 milioane de euro.

În nota informativă a proiectului se menționează că proiectul va oferi posibilitatea de a alege fără constrângeri sursa de achiziționare a energiei, fie din est, fie din vest. Potrivit autorităților, această alegere se va ghida doar conform prețului și va fi independentă de evoluția pieței din Ucraina. De asemenea, interconectarea asincronă va permite Republicii Moldova arbitrajul comercial dintre sursele de energie electrică.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex