Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Guvernul aprobă acordurile de finanțare a interconectării la rețelele energetice din România
Print Send by email
17:48, 11 Iul 2018

Guvernul a aprobat astăzi proiectele de legi cu privire la ratificarea Acordurilor de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, transmite IPN.

Împrumuturile de la BERD și BEI, conform Acordurilor, sunt în valoare a câte 80 mln euro din parte fiecărei instituții bancare nominalizate.

Proiectul prevede construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV. Inițiativa a fost înaintată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și este în strictă conformitate cu măsurile stipulate în Strategia Energetică 2030 și cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice.

„Realizarea proiectului va oferi un nivel de securitate sporit și prețuri mai bune pe piața autohtonă de energie electrică, accesul permanent la piața regională de energie electrică, iar în consecință, un preț final al energiei mai puțin împovărător pentru consumatori” a menționat în ședința Guvernului ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

„Proiectul va oferi posibilitatea de a alege fără constrângeri sursa de achiziționare a energiei, fie din Est sau din Vest. Această alegere va fi ghidată de prețul energiei și va fi independentă de evoluția pieței din Ucraina”, a adăugat Gaburici.

Costul total estimat al proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România”, este de 270 milioane euro, care constă din împrumuturile a câte 80 mln euro de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale în sumă de70 mln euro și grantul oferit de UE în sumă de 40 mln euro.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distrugeConferințe IPN [HD] | Demisia CEC - imperativul momentului
Conferințe IPN [HD] | Lansare proiect ,,Diaspora Business Connection"Conferințe IPN [HD] | Lansarea cărții Bodnariu și evenimentele  europarlamentare
Vezi toate
banner creditex