Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
James Pettit: Indiferent de rezultatele scrutinului din toamnă, SUA vor sprijini orice Guvern
Print Send by email
05:02, 06 Iun 2018

Indiferent de rezultatele scrutinului electoral care va avea loc în toamnă în Republica Moldova, Statele Unite ale Americii vor sprijini orice Guvern care va fi format ca urmare a acestui proces. Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA la Chișinău, James Petit, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

În opinia diplomatului, după alegerile parlamentare, va fi inevitabil să se formeze o coaliție pro-europeană, dar care va cuprinde mai multe partide. „Alianța, prietenia, cooperarea, colaborarea pe care o avem cu Republica Moldova nu depinde de partidul politic. Pentru noi Republica Moldova este un aliat foarte important”, afirmă James Pettit.

Despre sistemul electoral mixt, diplomatul spune că poate influența în mod imprevizibil rezultatele alegerilor parlamentare. În opinia ambasadorului, Guvernul trebuie să fie foarte atent atunci când ignoră sfaturile diferitor instituții europene. „Pentru mine este cam greu să cred că Guvernul va schimba realmente această decizie pentru că este prea târziu, este un an electoral”, afirmă diplomatul. În opinia lui, introducerea turului doi ar putea influența foarte pozitiv reflectarea dorinței cetățenilor.

În altă ordine de idei, James Pettit spune că victoria lui Andrei Năstase la șefia Primăriei capitalei este un mesaj foarte clar al majorității alegătorilor referitor la dorința de a continua calea spre Uniunea Europeană.

Eu cred că pentru cetățenii Republicii Moldova geopolitica nu joacă un rol atât de important, eu cred că uneori se observă o anumită manipulare din partea politicienilor pentru a influența votul. „Eu cred că accentul care se pune pe geopolitică nu trebuie să joace un rol atât de mare”, spune ambasadorul.

În ceea ce privește frauda bancară, ambasadorul consideră că cetățenii deja pierd răbdarea în legătură cu lipsa de progres în investigarea acestei chestiuni. „În același timp, trebuie să ținem minte că a fost un lucru foarte complicat, banii au dispărut în străinătate și este nevoie de cooperare cu multe guverne străine, dar nu toate sunt gata să coopereze. Banii sunt ascunși și este nevoie de o investigație foarte complicată”, a declarat James Pettit.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"
Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Vezi toate
banner creditex