Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Informația despre deșeuri va fi acumulată într-un registru electronic
Print Send by email
05:08, 06 Iun 2018

Guvernul a aprobat astăzi Conceptul Sistemului Informațional Automatizat „Managementul Deșeurilor”, care va permite gestionare mai eficientă a deșeurilor, transmite IPN.

Astfel, potrivit Conceptului, se prevede acumularea informațiilor despre deșeuri într-un registru electronic, care va asigura evidența circuitului deșeurilor produse și colectate, inclusiv a datelor referitoare la exportul, importul, reutilizarea și eliminarea deșeurilor. Informațiile pentru completarea registrului vor fi furnizate de către agenții economici autorizați în domeniul gestionării deșeurilor. Iar digitalizarea informațiilor va îmbunătăți activitatea operatorilor din sector.

Baza de date privind managementul deșeurilor va putea fi accesată de către autoritățile publice, întreprinzători și persoane fizice. Astfel va fi facilitat schimbul de informații între autoritățile publice de profil, dar și cu Agenția Europeană de Mediu. De asemenea, va fi asigurată o monitorizare continuă și strictă a riscurilor.

Crearea resursei informaționale va permite implementarea Clasificatorului European privind Lista deșeurilor, inclusiv a celor periculoase. În acest sens, colectarea și prelucrarea datelor privind evidența deșeurilor se va face conform unor coduri stabilite în UE.

În context, premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să elaboreze, cât mai curând, o strategie națională de gestionare a deșeurilor.

„Orice sistem informațional nu rezolvă problema, este un instrument care te ajută să fii mai operativ și să-ți ordonezi lucrurile. Suntem în așteptarea strategiei de management a deșeurilor, fără de care acest sistem informațional nu va avea substanță”, a conchis șeful Executivului.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"
Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Vezi toate
banner creditex