„Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...” dezbateri IPN

Mai mulți candidați care participă la alegerile locale noi din 20 mai pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, spun că dacă vor fi aleși în această postură vor transforma capitala în una europeană, cu spatii verzi, infrastructură și transport public modern, unde locuitorii vor avea parte de curți amenajate și vor trăi în liniște și pace. Ofertele electorale a patru candidați înscriși în cursă au fost prezentate marți, 24 aprilie, în cadrul dezbaterilor publice „Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...”, organizate de Agenția de presă IPN.

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal, figurant numărul 5 în buletinul de vot, a menționat că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a făcut înțelegere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ca să preia capitala de la liberali. Potrivit lui, în acest scop, fostului edil, Dorin Chirtoacă, i-a fost intentat dosar penal cu încălcarea legii și suspendat temporar din funcție. Pentru a încinge spiritele, afirmă candidatul, în toamna anului trecut a avut loc și un referendum de demitere a primarului, care a eșuat. Potrivit lui Valeriu Munteanu, aceste elemente l-au determinat pe Dorin Chirtoacă să renunțe la mandat, pentru ca locuitorii capitalei să demonstreze din nou prin vot că opinia lor contează.

Valeriu Munteanu spune că s-a pregătit mult pentru aceasta funcție. Candidează pentru ca să continue lupta pentru democrație, ca locuitorii municipiului să aibă o viață mai bună. El afirmă că este unicul candidat liber, a fost primar și are experiență în administrarea treburilor locale. Potrivit lui, în aceste alegeri, important este ca locuitorii să se mobilizeze și să lase frica deoparte. Valeriu Munteanu susține că are în spate locuitori care știu să aleagă grâul de neghină, care vor ști să aleagă clar între cineva care vine să îi reprezinte și cineva care vine să facă politică. Candidatul PL afirmă că atunci când va fi ales primar se va dedica problemelor Chișinăului și nu se va implica în alegerile parlamentare din toamnă.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, pe locul 2 în buletinul de vot, a spus că, dacă va fi ales primar, va continua lucrurile bune lansate de către fostul edil, Dorin Chirtoacă, dar va îndrepta și din cele care nu au reușit până acum. Candidatul afirmă că are sprijinul a două partide politice și aceasta îl face încrezător că are susținerea electoratului pro-european. Răspunzând la întrebarea de ce anume pe el ar trebui să-l voteze chișinăuienii, Andrei Năstase a spus că el a demonstrat în trecut că îi pasă de această țară, de acest oraș, că a luptat pentru apărarea banului public.

Andrei Năstase susține că participă în acest exercițiu alături de o echipă de profesioniști, care vor transforma Chișinăul într-un alt oraș, într-o capitală cu adevărat europeană și cu o infrastructură modernă. Candidatul susține că are cel mai bun program, care urmărește îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor. Deși crede că aceste alegeri au loc cu încălcarea legii, totuși, participă pentru că oamenii așteaptă schimbarea. „Sunt omul care are capacitatea, curajul și puterea de a schimba viața oamenilor în bine”, a declarat Andrei Năstase.

Alexandr Roșco, candidatul Partidului Casa Noastră Moldova, poziționat pe locul 3 în buletinul de vot, a menționat că poporul este obosit de politicieni mincinoși care fac totul pentru a scoate din oameni cât mai muți bani. Potrivit lui, orașul Chișinău se sufocă de probleme. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, are mai mulți candidați la primărie, inclusiv candidatul PSRM, Ion Ceban și candidatul independent, Silvia Radu, dar și candidatul PL, Valeriu Munteanu. Alexandr Roșco a îndemnat locuitorii capitalei să îl voteze, deoarece el niciodată nu a fost implicat în scheme de corupție, nimeni nu poate spune că el este candidatul unui oligarh, toată viața a locuit în Chișinău și știe despre problemele oamenilor, tot el afirmă că merge zilnic cu transportul public și este un simplu chișinăuian. Despre programul electoral, Alexandr Roşco a spus că este unul simplu și ușor de realizat. Nu va permite privatizarea instituțiilor publice. Totodată, și-a propus să oprească tăierea copacilor cu scopul de a ridica construcții, adoptarea unui nou plan de dezvoltare a orașului, lucruri care în opinia lui, pot fi realizate într-un an.

Vasile Costiuc, candidatul Partidului Democrația Acasă, primul în buletinul de vot, a remarcat că în cadrul acestor alegeri cetățenilor trebuie de transmis mesaje care să să-i sensibilizeze asupra faptului cât de importantă este capitala pentru viitorul european al Republicii Moldova. Potrivit lui Vasile Costiuc, în această campanie electorală nu există candidați independenți. El este de părere că un primar este politicianul localității. Aceste alegeri, spune candidatul, sunt importante pentru locuitori care așteaptă administrare, drumuri, transport, infrastructură, așteaptă un semnal că această guvernare poate fi schimbată.

Despre programul său electoral, Vasile Costiuc spune că este bazat pe cinci priorități. Acesta prevede, inclusiv, o primărie transparentă pentru a face lucruri vizibile, o nouă organigramă de funcționare a instituției, dezvoltarea unui plan urbanistic general a orașului, construirea unui nou sediu pentru Primărie etc. Toate aceste, consideră candidatul, sunt lucruri care pot fi realizate într-un an. „Sunt unul dintre acei care poate activa liber. Primăria are nevoie de oameni cu voință de fier. Voi face ca cetățenii să se implice în luarea deciziilor la nivel de oraș”, a spus Vasile Costiuc.

Potrivit lui Igor Boțan, director executiv ADEPT, expert permanent al proiectului, alegerile locale noi sunt deopotrivă alegeri politico-administrative. În astfel de alegeri se îmbină componenta administrativă cu cea politică, unde cel mai mare interes este manifestat de către partidele politice. Expertul amintește faptul că legislația electorală a fost modifică substanțial, iar prevederile noii legi vor fi testate în această campanie electorală. Potrivit lui Igor Boţan, este foarte important ca societatea să înțeleagă că, atunci când e vorba de alegeri în capitală, componenta politică prevalează cu mult peste cea administrativă. Expertul și-a exprimat speranța că locuitorii capitalei îi vor aprecia pe candidați la justa lor valoare.

La dezbateri și-a confirmat participarea și Reghina Apostolova, candidatul Partidului Şor la funcția de primar general al municipiului Chișinău, însă în ziua evenimentului a comunicat că nu poate participa din cauza unui motiv important  de familie.

Dezbaterile publice „Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...”, constituie ediția a 89-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

  • alexandr rosco despre faptul de ce ar trebui alegatoriisa-l voteze in calitate de primar.mp3
  •     0
  • andrei nastase despre programul electoral.mp3
  •     0
  • igor botan despre interesul mare din partea candidatilorpentru alegerile locale noi.mp3
  •     0
  • valeriu munteanu despre decizia de a candida.mp3
  •     0
  • vasile costiuc despre alelegile locale noi.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.