Andi Cristea: Chișinăul a îndeplinit condițiile tehnice impuse de UE pentru prima tranșă

Guvernul de la Chișinău a îndeplinit condițiile tehnice impuse de Uniunea Europeană pentru acordarea primei tranșe a finanțării. Continuarea reformelor europene și corectitudinea alegerilor sunt două elemente-cheie. Declarațiile au fost făcute la Chișinău de europarlamentarul PSD Andi Cristea, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. Europarlamentarul a dat asigurări că prima tranșă din programul de asistență macro-financiară al Uniunii Europene ar putea intra în Republica Moldova până la alegerile locale, programate pentru data de 20 mai, transmite IPN.

„Confirm faptul că cele 10 condiții tehnice au fost îndeplinite de către Republica Moldova pentru acordarea primei tranșe. Faptul că există acest element de condiționalitate este un lucru pozitiv pentru că pune o presiune politică benefică pe autoritățile Republicii Moldova pentru a implementa reformele cuprinse în Acordul de Asociere. Eu cred că este o chestiune de timp. Dacă decizia ar fi fost la nivelul Parlamentului European și ar fi depins de mine, banii ar fi ajuns cu siguranță mult mai repede. Cred că este vorba și de un semnal politic pe care Uniunea Europeană are datoria să îl dea pentru a sprijini actualul parcurs pro-european”, a declarat Andi Cristea în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o joi, 6 aprilie, împreună cu celălalt copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere, deputatul moldovean Eugen Carpov, după un prim capitol de discuții.

La finalul reuniunii comitetului, au fost adoptate Declarația Finală și Recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere. Suma totală care urmează să fie acordată de către Uniunea Europeană Republicii Moldova este de 100 de milioane de euro, din care 60 de milioane vor veni sub forma unui împrumut pe termen mediu, iar 40 de milioane sub formă de granturi.

Referindu-se la documentele adoptate joi, Andi Cristea a adăugat că la Chișinău există parteneri de dialog serioși și eficienți, există voință politică pentru reforme europene și această voință se manifestă tocmai prin implementarea lor. „Am constatat progrese importante în arii precum reforma administrativă, măsurile pentru mediul de afaceri și măsurile sociale - un echilibru necesar. Putem vorbi despre o stabilizare a mediului bancar și despre recâștigarea încrederii oamenilor și a investitorilor. În același timp, există anumite restanțe și este important ca guvernarea din Republica Moldova să facă o prioritate din procesele mai dificile, precum reforma justiției, ținând cont de recomandările noastre și de condiționalitățile impuse de UE. Drumul european nu este deocamdată ireversibil, de aceea continuarea reformelor europene și corectitudinea alegerilor sunt două elemente cheie”, a conchis Andi Cristea.

Privind alegerile parlamentare care se vor desfășura în Republica Moldova la finalul acestui an, deputatul european a reiterat interesul UE ca acestea să fie libere și corecte, în țară și în diaspora, precum și faptul că dinamica alianțelor va depinde de alegători și de liderii politici de la Chișinău.

Europarlamentarul român Andi Cristea este Președintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova din anul 2014, fiind în același timp vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.