Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Migranți din 10 țări vor fi asistați în parcursul de reîntregire a familiei în Italia
Print Send by email
14:41, 27 Mar 2018

În Republica Moldova a demarat un proiect sprijinit de Italia și Uniunea Europeană, în scopul facilitării procesului de integrare a persoanelor care ajung în peninsulă pentru reunificarea familiei. Proiectul Form@ este implementat concomitent în 10 țări de origine a imigranților rezidenți în Italia care au solicitat reîntregirea familiei: Republica Moldova, Ucraina, Albania, China, Egipt, Ecuador, Maroc, Peru, Senegal și Tunisia, transmite IPN.

Responsabilul pentru proiectul Form@ în Moldova, Vasile Tărâță, a declarat că obiectivul este de a facilita parcursul de reîntregire a familiei prin formare, înainte de a ajunge în Italia, prin intermediul unui sistem de servicii care include informații și asistență în procesul de gestionare a procedurilor de intrare, orientare și formare civico-lingvistică.

Implementarea proiectului, prevăzută pentru o perioadă de doi ani, se bazează pe colaborarea dintre Patronatele din Italia (INCA, INAS, ITAL, A.C.L.I.) cu instituții de stat din peninsulă: Ministerul de Interne, Ministerul Muncii și Politicilor Sociale, Ministerul de Externe, ambasade și oficii consulare.

În cadrul proiectului, participanții pot beneficia de asistență directă în țara de origine cu privire la pregătirea documentelor și a procedurii necesare pentru intrarea legală în Italia, pot obține abilități lingvistice și civice, care să faciliteze respectarea angajamentelor pe care și le vor asuma prin semnarea Acordului de integrare, la intrarea în Italia.

Formarea lingvistică este sprijinită de utilizarea unei aplicații multilingve, pentru a dobândi competențe de comunicare (nivelul A1 și A2, în conformitate cu prevederile Cadrului european comun de învățare a limbilor străine). Formarea civico-lingvistică și culturală vizează informarea cu privire la drepturile lucrătorilor migranți, drepturile minorilor etc.

Fișa de informații privind Republica Moldova, una din cele 10 țări incluse în proiect, conține o prezentare generală a țării (https://progettoforma.eu/wp-content/uploads/2018/01/scheda-moldavia.pdf).


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS