Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
UE alege o abordare pragmatică în raport cu guvernarea de la Chișinău, opinie
Print Send by email
05:08, 09 Oct 2017

Instituțiile UE, cu excepția Parlamentului European, aleg o abordare pragmatică în raport cu guvernarea de la Chișinău, care, slăbită și discreditată, are nevoie de o minimă aprobare din exterior și respectiv acasă, pentru a supraviețui politic până la alegerile legislative, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

În acest context, anumite reforme pot fi împinse mai ușor, dar cu aceasta se investește inevitabil în imaginea Democraților, care astfel nu doar își cresc potențialul electoral, dar și pot provoca nervozitate în dialogul opoziției cu UE, accentuează politologul.

Odată cu lărgirea arealului de aplicare a instrumentului de condiționalitate legat de asistența macro-financiară UE va deveni și mai solicitată de opoziție și societatea civilă pentru a reacționa față de acțiunile guvernării, atenționează Dionis Cenușă.

În opinia lui, utilitatea instrumentului de condiționalitate, extins în cazul asistenței macro-financiare, ar putea suferi blocaje, dacă în timpul aplicării va lipsi proporționalitatea. Astfel, UE va trebui să-și păstreze echilibrul în soluționarea crizelor produse de o guvernare controversată, dar permanent inventivă, fără a-și deteriora relația cu opoziția extra-parlamentară și societatea civilă tot mai exigente.

Apropierea de anul electoral 2018 nu face altceva decât să ridice mizele, încordând relațiile dintre guvernare și opoziția extra-parlamentară, în paralel, cu o maximizare a așteptărilor opoziției față de partenerii externi ai Moldovei, scrie politologul.

Dacă UE oferă asistența macro-financiară, atunci trebuie să explice cât mai clar această decizie, pentru a nu trezi confuzie în rândul populației euro-optimiste. O decizie argumentată și comunicată eficient va salva la fel fața opoziției extra-parlamentare, care insistă pe blocarea asistenței macro-financiare din cauza adoptării legii privind votul mixt, concluzionează Dionis Cenușă.


(2) comentarii
Oleg
09:31, 09 Octombrie 2017

UE cu adevarat ar trebui sa decida acum unde RM, deoarece Russia poatre sa isi bage coada in acest moment in situatia reala din RM. SI AM PUTEA SPUNE DOSVIDANAIA MOLDOVA.

Ilie
09:48, 09 Octombrie 2017

în UE, toate deciziile mega-importante le ia Comisia Europeană, asta așa o informație pe care experții nu o să vo spună. Iar Comisia UE a spus clar că Uniunea Europeană va susține în continuare RM.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex