Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Moldova, de 20 de ani parte a Convenției Europene pentru Drepturile Omului
Print Send by email
14:35, 06 Oct 2017

La 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, țara a avansat mult, dar nu suficient și rămâne dificilă punerea în executare a hotărârilor CEDO în cauze din regiunea de est a țării, necontrolată de autoritățile constituționale. Despre aceasta a vorbit președintele Parlamentului Andrian Candu la un eveniment organizat de Curtea Constituțională cu ocazia celor două decenii de intrare în vigoare a Convenției pentru Moldova, transmite IPN.

„Majoritatea locuitorilor din stânga Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, de aceea suntem profund îngrijorați și căutăm soluții pentru asigurarea respectării drepturilor locuitorilor din zonă”, a spus președintele Parlamentului, subliniind că  eforturile guvernării vor fi orientate în continuare în direcția îmbunătățirii sistemului pentru asigurarea unei implementări exemplare și coerente a prevederilor Convenției Europene pentru Drepturile Omului, dar și executării integrale a deciziilor CEDO.

Potrivit președintelui Parlamentului, în ultimii ani au fost adoptate o serie de pachete importante de legi, care vin să garanteze independența și eficiența justiției și organelor de drept. Un indicator relevant în acest sens este scăderea constantă a adresărilor la CEDO. Totodată, numărul peste media europeană de cereri la Curte din partea Moldovei probează încrederea redusă în deciziile sistemului de drept național.

În context, Andrian Candu a declarat că prioritatea Parlamentului, în sesiunea curentă, este controlul asupra implementării reformelor efectuate, inclusiv pentru revizuirea, la necesitate, a prevederilor în vigoare și ajustarea legislației la standardele europene. „Mecanismul de control parlamentar este extins pentru verificarea compatibilității proiectelor adoptate cu prevederile Convenției Europene pentru Drepturile Omului și cu jurisprudența CEDO. De asemenea, analizăm posibilitatea utilizării mecanismului de control parlamentar pentru monitorizarea suplimentară a executării hotărârilor Curții”, a mai menționat Andrian Candu.

În cadrul evenimentul, președintele Curții Constituționale, Tudor Panțâru, a subliniat importanța aderării Republicii Moldova la Convenție, fapt care a rezultat în beneficii incomensurabile. Complexitatea eforturilor de aliniere la standardele europene a dus la acceptarea Curții Constituționale în Rețeaua Curților Supreme sub egida CEDO și la alegerea în calitate de deținătoare a președinției Conferinței Curților Constituționale  Europene pentru perioada 2020-2023.

Ministrul justiției, Vladimir Cebotari, a declarat că implementarea Convenției a determinat autoritățile naționale să o conceapă ca pe un catalog de valori imperative, care foarte rar admite derogări. Mai mult, datorită implementării Convenției, în Republica Moldova au fost create mecanisme noi, precum Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, dar și cele existente au fost fortificate, cum ar fi cazul instituției Avocatului Poporului.

Oaspetele de onoare invitat la eveniment, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi, a prezentat un discurs în fața audienței. Potrivit președintelui CEDO, „în virtutea faptului că Curtea Constituțională examinează în proporție de 70% cauze care vizează drepturile omului, aceasta îi conferă Curții Constituționale rolul de „un autentic tribunal al drepturilor omului”.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex