Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
UE are de cucerit mintea, inima, dar și stomacul publicului moldovenesc, opinie
Print Send by email
05:31, 04 Sep 2017

Percepția precum că integrarea europeană ar reprezenta un proiect elitist, fără impact major asupra întregii populații, circulă de ceva timp în spațiul public moldovenesc, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

Politologul descrie trei elemente care ar impulsiona sentimentul că integrarea europeană este un proces elitist.

Primul aspect menționat este utilitatea proiectului european în raport cu grupurile sociale nevoiașe. Autorul opinează că publicul ar dori ca asistența UE să fie folosită pentru majorarea salariilor și pensiilor și într-o măsură mai mică pentru reformarea instituțiilor sau ajustarea legislației. În loc de investiții în sectorul public sau cel judecătoresc, considerate ineficiente și corupte, cetățenii simpli ar dori ca efectele integrării europene să vizeze îmbunătățirea rapidă a condițiilor lor de viață, explică Dionis Cenușă.

Al doilea aspect, în opinia politologului, rezultă din nemulțumirea publicului față de funcționarea defectuoasă a agendei europene, cauzată de elitele pro-europene coruptibile. Dionis Cenușă crede că înstrăinarea cetățenilor de ideea europeană a fost provocată de numeroasele devieri ale elitei politice pro-europene, dar și de tolerarea îndelungată și taxarea tardivă a acesteia de către UE.

Cel de-al treilea element, menționat de politolog, derivă din neajunsurile de comunicare ale UE în Moldova. El opinează că deși informația despre impactul agendei europene a sporit calitativ, aceasta circulă mai lent decât imaginea eșecurilor guvernelor, asociate cu vectorul european.

Soluțiile propuse de politolog se referă la agenda europeană care trebuie să funcționeze cu precizie, promovarea și protejarea intereselor publicului larg și condamnarea abaterilor guvernării. Altfel, în opinia lui Dionis Cenușă, integrarea europeană nu va reuși să recapete popularitatea, să anuleze speculațiile despre elitism și să cucerească mintea, inima, dar și stomacul publicului moldovenesc.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex