Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Președintele, în discuții la Teheran cu mai mulți oficiali
Print Send by email
10:11, 07 Aug 2017

Președintele Igor Dodon, aflat într-o vizită la Teheran, a participat la ceremonia de inaugurare a șefului statului reales al Iranului, Hassan Rouhani. Ulterior cei doi oficiali au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre cele două state. Igor Dodon a avut întrevederi și cu alți oficiali, printre care și înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședinta Comisiei Europene Federica Mogherini, dar și vicepremierul Federației Ruse Dmitri Rogozin, transmite IPN.

La întrevederea cu omologul său iranian, președintele Dodon și-a exprimat încrederea că vizita pe care a avut-o în februarie anul curent în Iran și înțelegerile la care s-a ajuns atunci vor impulsiona dialogul dintre cele două state și va conduce la aprofundarea relațiilor de interes comun. În contextul marcării în anul curent a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, șeful statului a pledat pentru intensificarea dialogului bilateral prin realizarea unor întrevederi între oficiali de diferit nivel ai celor două țări.

Igor Dodon a încurajat participarea companiilor iraniene în activitatea zonelor economice-libere și a parcurilor industriale din Republica Moldova, care oferă condiții atractive pentru investitorii străini și a pledat pentru organizarea în cel mai scurt timp a forumului oamenilor de afaceri din ambele țări. În finalul întrevederii președintele Dodon a optat pentru organizarea ședinței comisiei mixte interguvernamentale moldo-iraniene pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a desfășurat din 1995, fapt care în opinia sa va contribui la sporirea schimburilor comerciale și dinamizarea cooperării sectoriale.

În cadrul întrevederii președintelui cu Federica Mogherini, părțile au făcut un schimb de opinii pe marginea agendei politicii externe și interne a Republicii Moldova. Igor Dodon a mulțumit pentru suportul acordat de către UE Republicii Moldova, menționând interesul pentru dezvoltarea unor relații constructive și reciproc avantajoase cu UE. Șeful statului a spus că planifică să întreprindă o vizită de lucru la Bruxelles, la finele anului curent. Președintele a reiterat invitația către vicepreședintele CE să efectueze o vizită în Republica Moldova, în cel mai scurt timp posibil.

Igor Dodon s-a întâlnit și cu Dmitri Rogozin. Părțile au discutat în detalii evenimentele din ultimele săptămâni, starea actuală a relațiilor moldo-ruse, precum și au stabilit direcțiile de prioritate pentru următoarele luni. Igor Dodon a spus că mizează pe continuarea dialogului cu Dmitri Rogozin în calitatea sa de co-președinte al comisiei interguvernamentale și reprezentant special al președintelui Federației Ruse în problema transnistreană.

„Declararea persona non-grata a domnului Rogozin, co-președinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse, demonstrează nedorința Guvernului Moldovei de a colabora cu Guvernul Federației Ruse în vederea soluționării problemelor extrem de importante cu care se confruntă agenții economici din Moldova și cetățenii noștri, aflați în Rusia. Aceste acțiuni au drept scop subminarea eforturilor președinților Moldovei și Rusiei de restabilire a dialogului strategic și a parteneriatului dintre țările noastre”, a subliniat șeful statului, citat într-un comunicat de presă al Președinției.
 
Totodată, Igor Dodon a menționat că o astfel de poziție este inacceptabilă și nu poate fi admisă de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, 65% dintre care consideră Rusia un stat prieten și așteaptă de la autoritățile moldovene o colaborare constructivă și reciproc avantajoasă, un parteneriat cu această tara. În legătură cu aceasta, Igor Dodon a rugat partenerii ruși să se abțină de la măsuri și sancțiuni care ar afecta interesele cetățenilor simpli și ale agenților economici, menționând că de la sancțiunile comerciale și migraționale posibile vor suferi nu miniștrii și deputații grupării de la guvernare, ci simplii cetățeni care nu poartă nicio vină.

De asemenea, la Teheran, Igor Dodon a avut o întrevedere și cu președintele parlamentului Iranian, Ali Larijani, în cadrul căreia au discutat despre colaborarea, pe dimensiunea parlamentară, dintre Republica Moldova și Iran, care se manifestă prin schimbul regulat de mesaje și informații. La fel, Igor Dodon s-a întâlnit și cu ministrul agriculturii al Iranului, Mahmoud Hojjati. În cadrul dialogului părțile au abordat mai multe subiecte legate de dinamizarea și extinderea raporturilor bilaterale de colaborare în domeniul agriculturii.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Sesizarea Curții Constituționale privind  invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13
Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la StrasbourgConferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RM
Vezi toate
banner creditex