Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
La Chișinău are loc cea de-a noua Reuniune a dialogului ministerial informal al PaE
Print Send by email
14:54, 10 Iul 2017

Miniștrii afacerilor externe ai țărilor Parteneriatului Estic (PaE) participă luni, 10 iulie, la cea de-a noua reuniune a dialogului ministerial informal al PaE. Subiectul principal al discuțiilor l-a constituit pregătirea Summitului Parteneriatului Estic, care urmează să se desfășoare în luna noiembrie la Bruxelles, transmite IPN.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a declarat într-o conferință de presă că discuțiile au fost foarte utile și, pe lângă pregătirea către summit, au fost discutate și propunerile de ajustare a modelului instituțional de activitate pe dimensiuni multilaterale în cadrul PaE.

„Pentru Republica Moldova reuniunea de astăzi a oferit prilejul exprimării viziunilor sale cu privire la elementele definitorii ale declarației Summitului de la Bruxelles, care vizează consolidarea dimensiunii politice a inițiativei, precum și luarea în considerație de o manieră evolutivă a obiectivului său de integrare europeană. La fel au fost reiterate direcțiile principale ale dezvoltării segmentului sectorial al Parteneriatului Estic în orizontul anului 2020. Republica Moldova va continua să manifeste aceeași atitudine pro activă în ceea ce privește valorificarea tuturor oportunităților pe care le oferă Parteneriatul Estic, în primul rând pentru a facilita implementarea Acordului de Asociere”, a menționat ministrul.

Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a declarat că discuțiile au fost constructive în ceea ce privește parteneriatul, așteptările, angajamentele, dar și în ceea ce ține de modalitățile de a face mai vizibil și tangibil pentru cetățeni acest parteneriat.

Johannes Hahn a menționat că angajamentele pentru reforme sunt cruciale, iar rezultatele concrete ale Parteneriatului Estic vor oferi beneficii cetățenilor. „Noi vrem ca agenții economici și cetățenii să beneficieze de noile oportunități comerciale oferite de către DCFTA și de noile aranjamente ale Armeniei și ale Azerbaidjanului. Noi credem că peste zece mii de ÎMM-uri pot avea acces la finanțare suplimentară, inclusiv în monedă națională”, a subliniat comisarul european.

Întrebat despre șansele Republicii Moldova de a obține statutul de stat candidat la aderare la UE, Johannes Hahn a declarat că este dreptul suveran al unei țări de a depune o asemenea cerere. Însă, în opinia sa, este cu mult mai important de a pune accent pe reformele necesare și în acest sens Guvernul lucrează la implementarea Foii de parcurs. Potrivit lui, este important ca atenția să fie concentrată pe anumite domenii, înainte de a face următorul pas.

Evenimentul mai cuprinde și reuniunea la nivelul miniștrilor care gestionează domeniul energetic din cele șase state ale PaE (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), găzduită de Ministerul Economiei.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Radiografia trimestrială a economiei moldoveneștiConferințe IPN [HD] | Judecători complici în atac raider
Conferințe IPN [HD] |Propunerile Diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotareConferințe IPN [HD] | Cetățenii comunei Băcioi, pedepsiți pentru votul lor liber exprimat
Vezi toate
banner creditex