Integrarea europeană nu trebuie privită în cheie geopolitică, ambasadorul României

În contextul intensificării dezbaterilor politice privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Agenţia de presă IPN a apelat la mai mulţi ambasadori ai statelor membre ale UE, acreditaţi la Chişinău, pentru a afla viziunile şi recomandările legate de această stare de lucruri, pornind de la experienţa propriilor ţări în drumul spre UE. Astăzi îl avem ca oaspete pe E.S. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.
---

România este un susţinător constant şi unul din cei mai buni prieteni pe care Republica Moldova îi are în parcursul său european, afirmă Daniel Ioniţă. „Susţinem acest obiectiv din considerente obiective, bazându-ne pe de o parte pe relaţiile speciale care există între România şi Republica Moldova, dar şi pe experienţele complexe, în esenţă toate pozitive, pe care România le-a avut ca urmare a parcurgerii etapelor de integrare în structurile europene şi euroatlantice”, a subliniat ambasadorul.

Diplomatul român a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova este practic un obiectiv asumat plenar de către România, fiind un obiectiv bazat pe cunoaştere,  şi unul prin care România urmăreşte, pe de o parte, o consolidare instituţională şi, pe de altă parte, o îmbunătăţire a modului în care merg lucrurile în Republica Moldova, astfel încât beneficiile să fie vizibile şi să ajungă în buzunarele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Pentru a parcurge cu succes acest obiectiv însă, este în continuare nevoie de susţinerea poate şi mai hotărâtă a parcursului de reformă, de o capacitare a interesului tuturor forţelor responsabile din Republica Moldova, pentru a duce mai departe acest obiectiv şi este nevoie în continuare de dialog, angajare şi responsabilitate pe toate liniile. Atât în ce priveşte dialogul între autorităţile statului, dar poate cu atât şi mai important dialogul între autorităţi cu cetăţenii.

„În cazul României, integrarea noastră în Uniunea Europeană a adus o schimbare semnificativă a nivelului de trai. A contribuit de o manieră decisivă la îmbunătăţirea vieţii tuturor cetăţenilor, a atras după sine investiţii străine, a ajutat România să aibă o voce tot mai respectată la nivelul instituţiilor europene şi a permis tuturor cetăţenilor să beneficieze de multitudinea de programe de finanţare, de fonduri de coeziune, de asistenţă în diverse domenii”, a menţionat Daniel Ioniţă.

În momentul de faţă, potrivit diplomatului, România este o voce importantă în „corul” statelor europene şi este susţinătoare activă a necesităţii menţinerii coeziunii, solidarităţii şi a acţiunii comune la nivel european, iar şi România va fi în continuare unul din statele membre ale Uniunii Europene deosebit de interesate de consolidarea proiectelor europene.

Este nevoie de susţinerea în continuare a demersurilor privind parcursul european

Despre ultimele evoluţii din Republica Moldova în contextul apropierii de UE, oficialul român a spus că este nevoie de susţinerea în continuare a demersurilor şi a obiectivelor asumate de Parlamentul moldovean şi susţinute în mod constant de Guvern, de continuare a parcursului european. Oficialul a precizat că parcursul european nu înseamnă relaţii proaste cu alte state. 

„Nu trebuie judecat acest parcurs european în cheie geopolitică. Nu-ţi interzice nimeni să ai relaţii bune cu Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, să ai relaţii foarte bune cu Federaţia Rusă. Lucrurile vorbesc în esenţă de la sine. Anul trecut, Republica Moldova a exportat mărfuri în România într-o valoare mai mare decât toate exporturile Republicii Moldova în întreg spaţiul CSI. Despre astfel de realităţi vorbim”, a remarcat Daniel Ioniţă.

Orice criză majoră întăreşte statele

Întrebat despre cum sunt privite problemele vechi din Moldova pe fundalul celor noi apărute în UE, Daniel Ioniţă a spus că trăim într-o lume în continuă mişcare şi lumea niciodată nu a beneficiat de perioade lungi de timp în care lucrurile au rămas imobile. Sunt evoluţii mereu, unele de natură internă altele de natură externă, suntem confruntaţi zilnic cu provocări, dar şi cu o oportunităţi. Întotdeauna însă, după orice criză majoră, lucrurile la nivelul Uniunii Europene şi al instituțiilor acesteia au ieşit mai întărite şi mai puternice, pentru a face faţă cu bine provocărilor din viitor.

„Aud şi citesc cu mirare diverse opinii legate de finalizarea acestui proiect european. Dar, lucrurile, cum spuneam, trebuie văzute într-o evoluţie şi într-o dinamică pozitivă. Este însă important să depășim aspectele care nu sunt neapărat toate în registrul pozitiv și să înțelegem aceea că la nivelul statelor membre ale UE funcţionează foarte bine cele patru libertăţi: libertatea de mişcare a persoanelor, a capitalului, a mărfurilor şi serviciilor și a ideilor. Funcţionează foarte bine mecanismele de cooperare economică, libertăţile, posibilităţi educaţionale a cetățenilor, de a călători, de a schimba idei etc. Practic, graniţele în interiorul UE au dispărut, ceea ce constatăm că este valabil inclusiv în relaţia cu Republica Moldova. Cele mai importante graniţe sunt de cele mai multe ori cele din mintea noastră. Dacă reuşim să depăşim propriile complexe sau propriile bariere pe care ni le impunem, atunci cu adevărat putem fi cu toţii mult mai liberi şi mult mai deschişi către oportunităţi”, a precizat ambasadorul României la Chişinău.

În aceeaşi ordine de idei, ambasadorul României a spus că UE este înconjurată de focare majore de instabilitate. Este o criză în evoluţie în Ucraina, una în Siria. Sunt conflicte nerezolvate în vecinătatea imediată extinsă a Uniunii Europene. Probleme sunt şi în cadrul UE, dar cu toate acestea există o imensă dorinţă din partea tuturor factorilor responsabili de a rezolva în sens pozitiv toate aceste lucruri. Prin cooperare şi dialog toate aceste lucruri vor fi rezolvate.

Entuziasmul integrării europene trebuie menţinut cu o mai bună comunicare

Ca entuziasmul apropierii de UE să nu dispară în timpul procesului de integrare, în contextul în care efectele pozitive ale acestui proces se fac resimţite în timp, este nevoie de o mai bună comunicare, susţine Daniel Ioniţă.

„Cred că s-a comunicat şi se comunică relativ puţin pe acest domeniu destul de important. De multe ori cetăţenii nu realizează la modul direct că practic unele lucruri se întâmplă şi se schimbă tocmai datorită unor contribuţii directe din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova şi din partea României, inclusiv. De multe ori treci pe lângă diverse obiective şi ţi se pare firesc ca acestea să arate mult mai bine comparativ cum arătau anul trecut, nerealizând că în acel obiectiv statele membre ale UE au investit direct”, a spus Daniel Ioniţă, subliniind că nu face o critică nimănui. Cetăţenii se raportează în mod direct la propria lor viaţă şi fiecare îşi doreşte să aibă o viaţă mai bună, dar modul în care se schimbă viaţa respectivului cetăţean reprezintă o indicaţie semnificativă în ce priveşte modul în care te raportezi la politicile dezvoltate de autorităţi, de Guvern, de structurile responsabile.

Apropierea de UE este necesară în primul rând Republicii Moldova

Procesele de apropriere treptată de Uniunea Europeană sunt, în primul rând, necesare pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei, susţine ambasadorul României la Chişinău, pentru că este un proces care va face în esenţă Republica Moldova mai bună în deplinătatea acestui cuvânt. Mai bună în ce priveşte viaţa propriilor cetăţeni, performanţa propriei administraţii, mai bună în ceea ce priveşte modul transparent, corect şi judicios în care sunt gestionate treburile ţării. Totodată, oficialul şi-a exprimat convingerea că Guvernul actual şi Parlamentul Republicii Moldova sunt pe deplin convinse de importanţa menţinerii Republicii Moldova cu faţa către Vest, fără însă a neglija celelalte puncte cardinale. Dar e nevoie la un moment dat de menţinerea unei direcţii strategice ferme, care nu este în folosul nimănui să fie judecată strict  în cheie geopolitică, ci pur şi simplu trebuie asumată şi conştientizată de către toţi, indiferent de etnie, limbă, zonă geografică. „Trebuie să ne uităm şi în cifre şi ele vor vorbi de la sine”, a concluzionat Daniel Ioniţă.

Alina Marin, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.