Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Mituri și adevăruri despre Acordul de Asociere, în evoluție: asistența UE și reformele
Print Send by email
10:41, 17 Feb 2017

În iulie 2014, Agenția de presă IPN a desfășurat o campanie de informare întitulată: „Mituri și adevăruri despre Acordul de Asociere”, care a avut menirea să abordeze principalele temeri legate de procesul de semnare și ratificare a respectivului acord. La aproximativ trei ani distanță, revenim la aceleași surse și la aceleași subiecte pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile în evoluție și dacă așteptările din ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE s-au adeverit.
---

Asistența UE nu este suficientă pentru a satisface nevoile de reformare.”

„La aproape trei ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, situația, pe de o parte, s-a înrăutățit, pentru că reformarea instituțiilor în sectoare necesită voință politică, voința implementatorilor, or deocamdată nu se vede această voință. UE se pare că înțelege lucrurile nițel altfel și asistența pentru reforme continuă să crească. În acest sens, suntem într-o situație dublă. Pe de o parte, voința politică nu se manifestă, iar pe de altă parte, asistența crește”, a declarat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Acesta a spus că nu ar putea da exemplul vreunui minister sau vreunui sector în care reformele să meargă în conformitate cu cerințele. În consecință, se poate vorbi de o criză în sistemul reformelor, o criză profundă, care poate fi soluționată doar prin reformarea profundă a sectoarelor. „Se pare că UE se întrece cu Rusia: dacă din partea Rusiei asistență nu vine, vine din partea UE pentru a demonstra că există voință europeană, că există voință pentru a promova reformele”, a opinat directorul IPP.

Asistența UE pentru reformare este înțeleasă greșit, susține Arcadie Barbăroșie. „Noi cerem bani adesea pentru a cumpăra mobilă, frigidere, calculatoare, or asistența nu constă în aceasta. Dacă vrei să faci reforme și nu știi cum, întrebi UE cum să le faci, atunci vine asistența. Dar când ceri ajutorul pentru a cumpăra mobilier și a face frumos în oficii, aceasta nu este reformă, este doar o pseudo-reformă. Din păcate, foarte multă asistență vine pentru a lustrui cabinetele”, a concluzionat directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Alina Marin, IPN

Articolul la aceeași temă, publicat în iulie 2014, poate fi accesat aici.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex