Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Ambasadorul Poloniei: Parteneriatul Estic a pus bazele pentru modernizarea țărilor-membre
Print Send by email
05:09, 01 Iun 2016

Parteneriatul Estic a fost acceptat ca o politică a întregii Uniuni Europene și a fost creat pentru a contribui la modernizarea țărilor din vecinătate. De această părere este ambasadorul Poloniei la Chișinău, Artur Michalski. De asemenea, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, ambasadorul a vorbit despre experiența de integrare europeană a Poloniei.

Artur Michalski a spus că Parteneriatul Estic a pus bazele pentru modernizarea statelor-membre ale acestui program și a oferit instrumentele pentru dezvoltare a acestor țări. Potrivit lui, Republica Moldova în calitate de membră a acestui Parteneriat a început să utilizeze aceste instrumente. Diplomatul a amintit că Polonia este unul dintre statele fondatoare ale Parteneriatului și consideră că programul încă nu și-a încheiat misiunea și își va continua activitatea.

Diplomatul a menționat mai multe asemănări și deosebiri existente în experiența integrării europene a țării sale și Republicii Moldova. În primul rând, Polonia nu a fost parte a Uniunii Sovietice, chiar dacă a fost sub influența sovietică. Apoi, în Polonia s-a păstrat mereu proprietatea privată, fapt ce i-a determinat pe oameni să gândească independent. Un alt factor important a fost și păstrarea creștinismului, biserica fiind totalmente separată de stat, dar și faptul că ideologia comunistă nu a fost acceptată de către polonezi.

Într-o altă ordine de idei, diplomatul a spus că în Polonia a existat mereu o societate de alternativă, care a fost în afara ideologiei comuniste. „Pentru noi toți era clar că ne întoarcem în familia popoarelor libere europene. Am discutat în ce condiții ne întoarcem, când, în ce mod, dar acestea erau detalii. Pentru noi era clar că mergem în UE, nu existau îndoieli geopolitice”, a spus Artur Michalski.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație” este ediția a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex