Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Vita Dobele: Membru al UE nu devine un anumit minister sau Parlamentul, ci țara
Print Send by email
05:08, 01 Iun 2016

Membru al Uniunii Europene nu devin anumite ministere sau Parlamentul unui stat, ci întreaga țară. Anume țara trebuie să devină candidat la aderare la UE, iar societatea trebuie să fie informată despre etapele procesului de integrare europeană. Opinia a fost exprimată de către însărcinata cu afaceri a Letoniei la Chișinău, Vita Dobele, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit acesteia, în procesul de integrare europeană, societatea trebuie să fie unită și să cunoască care sunt etapele și efectele parcursului european. Astfel, în opinia ei, cetățenii trebuie să fie informați despre prevederile acordurilor ratificate dintre țară și UE, dar și să cunoască pașii parcurși în procesul integrării.

Vorbind despre procesul de integrare europeană al Letoniei, Vita Dobele a spus că în țara sa acest proces s-a derulat mai ușor decât în Moldova din mai multe considerente. Unul dintre acestea ar fi și faptul că Letonia are o experiență de statalitate mai bogată de cât Republica Moldova. De asemenea, în timpul cât Letonia a fost parte a Uniunii Sovietice, țara a reușit să-și păstreze limba și alfabetul.

Însărcinata cu afaceri a Letoniei la Chișinău a menționat că și în perioada sovietică se foloseau în mod alegoric simbolurile naționale, deși acest lucru nu era permis. Anume faptul că simbolurile naționale au fost vii a și constituit o bază pentru consolidarea societății din Letonia.

Totodată, diplomata a afirmat că după proclamarea independenței, partidele din Letonia au făcut o înțelegere în privința unei direcții comune a politicii externe a țării, orientată spre NATO și UE.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius și Riga: oportunități și provocări pentru următoarea destinație” este ediția a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex