Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Recomandările cheie ale misiunilor de evaluare a instituțiilor statului de drept
Print Send by email
16:42, 27 Mai 2016

Misiunea UE de evaluare inter pares a instituțiilor și-a prezentat recomandările. Printre acestea se regăsește asigurarea independenței Comisiei Naționale de Integritate și a Centrului Național Anticorupție, dar și responsabilizarea șefilor instituțiilor pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție. Recomandările au fost prezentate la conferința finală, vineri, 27 mai, transmite IPN.

Ca urmare a unei cereri comune a Parlamentului și Guvernului, UE a organizat un exercițiu de evaluare a instituțiilor statului de drept din Moldova, printre acestea CNA, CNI, Curtea Constituțională și altele. Scopul acestui exercițiu a fost de a oferi consiliere și recomandări privind structura și activitățile instituțiilor statului de drept în trei domenii diferite: reforma sectorului justiției, sistemului de combatere a spălării banilor și a sistemului anticorupție. În exercițiul de evaluare au fost implicați 13 experți TAIEX din UE.

Printre recomandări se regăsește și introducerea posibilității de a sechestra activele criminale, în baza unei proceduri judiciare, inclusiv în cazurile când proprietarul aparent nu poate explica prin ce mijloace legale le-a căpătat. Experții mai recomandă introducerea unor instrucțiuni clare, care să reglementeze procedurile și criteriile pentru selectarea judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar toate deciziile CSM trebuie motivate. Experții accentuează că opțiunea de numire a judecătorilor Curții Constituționale pentru al doilea mandat trebuie categoric evitată pe viitor.

Experții europeni constată că sistemul judiciar are nevoie de destui bani pentru a întreține clădirile instanțelor de judecată. Pentru a îmbunătăți calitatea competenței juridice, numărul de judecători în instanțele de nivel inferior trebuie mărit. De asemenea, trebuie să aibă loc o anchetă completă și imparțială a tuturor circumstanțelor care țin de alocarea aleatorie a dosarelor.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, constată că multe din recomandările experților necesită voință politică pentru a fi realizate. Pirkka Tapiola a subliniat că misiunea de evaluare nu reprezintă politica UE, ci strict viziunile experților în domeniul justiției.

Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a remarcat că pe agenda legislativului mai sunt 10 legi care necesită a fi adoptate în sensul reformării justiției. Însă, oficiala subliniază că doar votul în Parlament nu este destul pentru reformare. „Parlamentul va analiza aceste rapoarte și împreună cu instituțiile evaluate va dezbate pas cu pas recomandările făcute”, a comunicat vicepreședinta Parlamentului.

Ministrului justiției, Vladimir Cebotari, a spus că reforma justiției este în topul priorităților acestei guvernări. Oficialul a adăugat că la această etapă pot fi văzute deja unele schimbări în procesul de reformare a justiției semn că eforturile guvernării dau deja roade.

TAIEX este instrumentul de asistență tehnică și de schimb de informații al Comisiei Europene. TAIEX sprijină administrațiile publice în apropierea, aplicarea și respectarea legislației UE, precum și facilitarea schimbului de bune practici ale UE.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex