Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Corupția – una dintre cele mai mari sfidări în Moldova, opinie
Print Send by email
10:29, 20 Apr 2016

Administratorul adjunct al Agenției Statelor Unite pentru Asistență Internațională – USAID, Jonathan Katz, e de părere că Republica Moldova se confruntă atât la nivel politic, cât și la nivel economic cu mari provocări. Acesta a comunicat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că vizita sa de acum în Moldova poartă un caracter de documentare și că dorește să înțeleagă care sunt acele măsuri sau activități întreprinse de guvernarea actuală cu privire la combaterea corupției. În opinia sa, corupția este una dintre cele mai mari sfidări în Republica Moldova, transmite IPN.

Jonathan Katz a mai spus că vrea să vadă ce reforme se întreprind, dat fiind faptul că ele sunt practic și o solicitare din partea comunității internaționale. „Vreau, desigur, să văd cum noi mai departe putem să venim în sprijinul acestor reforme, în general cum poate participa țara noastră la sprijinirea acestor reforme destul de dificile. Înțeleg foarte bine că există, desigur, un progres deja realizat în această direcție și doresc să văd totuși mai departe care vor fi acele măsuri care se planifică a fi realizate. Cu atât mai mult că ele sunt parte a Planului de Acțiuni, a foii de parcurs la care a convenit Republica Moldova împreună cu Uniunea Europeană, de asemenea, ele sunt parte și anumitor condiționalități din partea Fondului Monetar Internațional”, a spus acesta.

În opinia sa, corupția este una din cele mai mari sfidări sau provocări, sau probleme și un mare obstacol în Republica Moldova. Potrivit lui, acest fenomen trebuie combătut nu doar prin eforturi și influență din partea partenerilor de dezvoltare externi, dar și prin eforturile pe intern, prin eforturile sectorului privat, ale societății civile și ale guvernării, astfel încât să fie scoase toate barierele în fața potențialului care există în Republica Moldova.

Jonathan Katz a mai spus că rolul societății civile într-o țară este unul vital. Potrivit lui, societatea civilă este și trebuie să fie un adevărat sprijin pentru guvernare, în cazul în care conlucrează cu această guvernare în promovarea și implementarea diverselor reforme. Potrivit lui, rolul societății este unul de monitorizare, pe de o parte, și pe de altă parte, ea este cea care deține anumite expertize în diferite domenii.


(1) comentarii
Cristina Voinovan
12:16, 20 Aprilie 2016

Reforma procuraturii are un rol deosebit in lichidarea corptiei. Conducerea statului lupta din greu cu aceasta problema, dar fara ajutorul fiecaruia dintre noi lichidarea nu este posibila.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Conferințe IPN [HD] | Demisia CEC - imperativul momentuluiConferințe IPN [HD] | Lansare proiect ,,Diaspora Business Connection"
Vezi toate
banner creditex