Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Leancă admite că semnarea Acordului de Asociere poate avea loc mai târziu
Print Send by email
16:58, 14 Feb 2013


Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Iurie Leancă, nu exclude că semnarea Acordului de Asociere cu UE, care include și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, poate avea loc mai târziu decât se preconiza anterior – în toamna acestui an. Oficialul susține că întârzierea ar putea avea loc din cauza unor proceduri tehnice, transmite Info-Prim Neo.

Iurie Leancă a remarcat că această posibilă întârziere nu va avea loc din cauza unor probleme de ordin politic. E vorba doar de elemente tehnice. „UE nu e cel mai simplu organism, sunt multe instituții, multe state membre, e un proces întreg. Deciziile se iau prin consens, ceea ce înseamnă că fiecare instituție și membru trebuie să se exprime”, a comunicat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a remarcat că este foarte important ca semnarea acordurilor cu UE să nu ajungă prada unor jocuri pe plan intern. „Diplomația moldovenească va continua să insiste pe aceste obiective. Pe 18 februarie la Chișinău vine prima misiune de evaluare pentru a verifica nivelul de pregătire care rezultă din planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Patru misiuni se vor afla în Moldova până la mijlocul lunii martie. Ele vor face un raport cam în 2 luni după finalizarea misiunii”, a spus Iurie Leancă.

Șeful diplomației moldovenești a specificat că eventuale alegeri anticipate pot crea anumite probleme în atingerea obiectivelor pe plan de integrare europeană. Politicienii trebuie să înțeleagă importanța acestui an și să mențină stabilitatea în țară, cu accentul pe reformele necesare.

Miercuri, 13 februarie, Partidul Liberal Democrat a ieșit din Acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană, declarând că dorește negocierea unui nou acord care ar exclude principiile oligarhice. Președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că adevărata cauză pentru care PLDM a ieșit din acord este faptul că Moldova nu va reuși să semneze Acordul de Asociere cu UE în această toamnă.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS