Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Iurie Leancă anunță un nou termen pentru liberalizarea regimului de vize
Print Send by email
13:25, 29 Dec 2012


Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Iurie Leancă, anunță un nou termen pentru semnarea acordului privind liberalizarea regimului de vize. „Eu cred că 2014 ar trebui să fie un termen și un obiectiv realist, dar trebuie să ne axăm pe lupta cu corupția, reforma instituțiilor de forță, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, să demonstrăm că frontiera noastră este bine păzită, transparentă. Deci, nu este simplu”, a spus ministrul de externe, sâmbătă, 29 decembrie, în cadrul emisiunii „Viața Publică” la Radio Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Iurie Leancă a declarat că UE a stabilit unele criterii și condiționalități de ridicare a regimului de vize mult mai dure în raport cu Republica Moldova, după ce în implementarea regimului fără de vize cu Serbia sau Macedonia au fost scoase la iveală mai multe probleme. Numărul de solicitanți de azil politic în Suedia, Germania, a crescut foarte mult, mai ales din partea unor categorii care folosesc acest regim în motive personale sau pentru a câștiga ceva bani.

Referitor la liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova, ministrul a mai spus că sunt câteva domenii care țin de capacitatea de interacțiune între mai multe instituții. Ministrul s-a referit și la lupta cu corupția, reforma instituțiilor de forță. Potrivit oficialului, Republica Moldova trebuie să demonstreze această luptă nu doar la nivel de armonizare a legislației, dar și la nivel cotidian.

În cadrul emisiunii, ministrul a menționat că anul 2012 a fost un an bun, cu anumite succese și cu anumite schimbări spre binele cetățenilor. Potrivit ministrului, a fost un an de maximă intensitate, s-a reușit intensificarea relației de ansamblu cu UE, ca această relație să fie mai eficientă și să acopere și mai multe domenii. „Există deja și primele rezultate palpabile pentru cetățeni. Un exemplu este intrarea în vigoare a acordului privind spațiul aviatic cu UE și efectele asupra costurilor biletelor avia. Constatăm că avem o piață mult mai dinamică în acest sens, cu tarife de descreștere, o creștere a intensității de zboruri”, a spus ministrul.

Anul trecut Iurie Leancă a declarat că va demisiona în cazul în care până în ianuarie 2013 nu vor fi asigurate condițiile necesare pentru ridicarea de către UE a regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt ale cetățenilor moldoveni în spațiul Schengen. În decembrie curent, ministrul și-a depus cererea de demisie, care însă nu a fost acceptată de către prim-ministrul Republicii Moldova.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS