Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Reformele anticorupție rămân slab percepute și fără impact real considerabil, raport
Print Send by email
17:37, 27 Noi 2012


Reformele anticorupție în Republica Moldova rămân a fi slab percepute și fără impact real considerabil. Aceasta este una dintre concluziile raportului trimestrial „Euromonitor”, realizat de către Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) și Centrul analitic independent „Expert-Grup”. Potrivit raportorilor, deși până acum au fost semnalate și combătute mai multe cazuri de corupție, acestea se referă la funcționari publici de rang mediu ori inferior, mai puțin la cei de rang înalt, transmite Info-Prim Neo.

Directorul ADEPT, Igor Boțan, a declarat marți, 27 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde, că procesele în sfera anticorupție vizează în cea mai mare parte perfecționarea cadrului legislativ în conformitate cu standardele și recomandările internaționale, precum și cu documentele de politici interne. Reformarea Centrului Național Anticorupție a fost tărăgănată și nu a fost ferită de influențe politice excesive. Totodată, îngrijorări deosebite a determinat nefuncționalitatea Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și neaplicarea mecanismului de verificare a declarațiilor de averi, venituri și interese. Tema combaterii corupției la nivel înalt este ocolită. Însăși existența fenomenului se încearcă a fi negată permanent, a remarcat Igor Boțan.

Raportul mai arată că, deși autoritățile continuă să îmbunătățească cadrul legal privind combaterea și prevenirea torturii, investigarea și examinarea în instanțele de judecată a cazurilor de tortură rămân a fi ineficiente. Impactul aplicării Legii privind libertatea de exprimare continuă să rămână unul scăzut, ca urmare a lipsei de informare a judecătorilor, dar și a jurnaliștilor. Lipsesc progresele în reformarea IPNA Compania „Teleradio-Moldova” și în îmbunătățirea cadrului legislativ ce reglementează activitatea mass-media.

Igor Boțan a mai spus că abordarea reglementării transnistriene prin prisma „consolidării măsurilor de încredere” a avut efecte pozitive moderate, dar și-a consumat potențialul. Autoritățile moldovene nu au deocamdată o abordare de alternativă sau complimentară tacticii „pașilor mici” pentru a convinge liderii transnistrieni să accepte discutarea problemelor de fond pentru reglementarea durabilă a conflictului, acesta rămânând a fi unul „înghețat”. Suportul financiar și politic masiv al Federației Ruse pentru regimul separatist transnistrean motivează dezinteresul liderilor transnistrieni față abordarea problemelor în esență în reglementarea transnistreană.

Raportul a fost efectuat în baza monitorizării procesului de realizare de către autoritățile Republicii Moldova a angajamentelor asumate în cadrul procesului de integrare europeană pe parcursul perioadei iulie-septembrie curent. Raportul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros-Moldova în cadrul proiectului „Relațiile UE-Moldova – monitorizarea progresului în Contextul Politicii Europene de Vecinătate”.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS