Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Nicolae Timofti: Mă oblig să asigur stabilitatea necesară pentru promovarea reformelor
Print Send by email
09:36, 16 Mar 2012
Candidatul AIE la șefia statului, Nicolae Timofti, a declarat că, dacă va fi ales președinte al Republicii Moldova, se va implica în rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă țara. „Veți avea un partener sincer și de nădejde. Voi încerca să fiu un bun mediator, iar toată energia o voi îndrepta înspre un climat normal în ramurile de stat”, a declarat Nicolae Timofti în alocuțiunea sa în fața deputaților, înainte de procedura de vot, transmite Info-Prim Neo.

„Accederea mea în funcția de președinte eu o percep ca pe o nouă treaptă în realizarea obiectivului ca în această țară legea să fie cea care să guverneze. Eu nu mă pricep la politică, niciodată nu am făcut politică și nu cred că voi face. Discursul meu este unul cetățenesc. Mă doare faptul că țara mea nu are un președinte. Una dintre cele mai importante instituții este paralizată. Azi nu veți întâlni vreun om care să nu fie îngrijorat de alegerea președintelui țării”, a spus Nicolae Timofti.

Potrivit candidatului, după 20 de ani de independență, Republica Moldova a ajuns la o răscruce și trebuie să decidă pe ce cale va merge: pe calea confruntărilor, a instabilităților, a haosului sau pe cea a prosperității, a dezvoltării și stabilității. „Suntem în situația când trebuie să constatăm că Republica Moldova se confruntă cu probleme sociale, economice. Pentru soluționarea lor este nevoie ca acele bune începuturi, ale integrării europene, să-și găsească continuitatea și finalitatea. Numai așa vom avea un stat modern, cu înalt nivel de viață”, a spus Nicolae Timofti.

Candidatul a menționat că societatea continuă să fie divizată pe criterii etnice, politice, iar integrarea europeană continuă să fie un proiect al guvernării mai mult decât un proiect național. „În aceste zile am fost întrebat ce politică externă voi promova. Am spus că politica mare o fac țările mari, iar țările mici, cum este Republica Moldova, trebuie să facă o politică deșteaptă. Astfel de politică a făcut Moldova în ultimii ani și așa politică trebuie continuată”, a menționat candidatul la președinție.

Potrivit lui Nicolae Timofti, Republica Moldova este înconjurată de prieteni, iar această situație oferă mai multe avantaje. Republica Moldova trebuie să continue construirea relațiilor de prietenie cu Ucraina, România, Rusia, Germania. Republica Moldova trebuie să folosească eficient poziționarea sa geografică de cooperare pentru a obține maximum de beneficii. „Politica externă echilibrată trebuie să devină cartea de vizită a Republicii Moldova, care ne va ajuta să deschidem toate ușile, să facem față tuturor provocărilor. Aceasta ne va ajuta să rezolvăm și problema transnistreană”, a subliniat candidatul la președinție.

Nicolae Timofti spune că în această direcție s-a lucrat mult, dar Republica Moldova încă e un stat divizat, care nu-și controlează în totalitate teritoriul. „Constat cu mare durere această stare de facto, dar care totodată mă motivează să depun eforturi pentru depășirea ei. Problema transnistreană poate fi soluționată exclusiv pe cale pașnică, cu ajutorul partenerilor. În calitatea mea de președinte voi susține toate acțiunile pentru consolidarea încrederii de pe cele două maluri ale Nistrului”, a spus Nicolae Timofti.

„Vin la cârma unei țări sărace, voi depune tot efortul pentru diminuarea acestui fenomen. Sărăcia în țară este atât de mare că toate progresele se pierd pe acest fon. Nu sărăcia generează grave probleme, dar corupția, economia slabă”, a spus Nicolae Timofti. Printre primele acțiuni pentru combaterea sărăciei va fi dinamizarea reformelor în economei, justiție, sfera socială. „Reformele vor duce la atragerea noilor investiții. Aceasta va însemna noi locuri de muncă, vor crește defalcările la buget. Aceste procese de dezvoltare vor crea condițiiile necesare ca rata de sărăcie să fie cât mai redusă. Mă oblig să asigur această stabilitate necesară și pentru promovarea reformelor. Toate schimbările care sunt necesare au nevoie de un efort comun continuu și susținut”, a mai spus Nicole Timofti.

Ca să fie ales președinte Nicolae Timofti trebuie să obțină cel puțin 61 de voturi.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Sesizarea Curții Constituționale privind  invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13
Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la StrasbourgConferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RM
Vezi toate
banner creditex