Guvernul aprobă semnarea unui precontract pentru cumpărarea acțiunilor Moldova Agroindbank

Print Send by email
10:47, 21 Iun 2018

Guvernul aprobă semnarea unui precontract pentru cumpărarea acțiunilor Moldova Agroindbank

Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea unui precontract cu un consorțiu internațional de investitori, care prevede cumpărarea acțiunilor nou emise de Moldova Agroindbank, transmite IPN.

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat, la 19 iunie, achiziționarea de către consorțiu a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al Moldova Agroindbank SA.

Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții, creat de instituții financiare internaționale, precum: Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), Corporația Financiară Internațională, care face parte din Grupul Băncii Mondiale, Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG), Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO) și Invalda INVL, o societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

BNM oferă într-un comunicat de presă mai multe detalii despre participanții la consorțiul internațional de investitori.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este o bancă de dezvoltare multilaterală constituită în baza unui tratat internațional, obiectivul căreia este de a acorda sprijin țărilor din Europa Centrală și de Est, aflate în perioada de tranziție spre o economie de piață. BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova, cu investiții totale de peste 1,3 miliarde euro și un volum record de investiții semnate în 2017 – 130 de milioane de euro.

Horizon Capital este o companie de gestiune a fondurilor de investiții cu un istoric de 25 de ani de activitate, preponderent în țările din Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova. Este susținută de peste 40 de investitori instituționali, gestionând patru fonduri cu active totale de circa 700 de milioane de dolari SUA. Investițiile gestionate de către Horizon Capital includ proiecte și investiții în sectorul bancar din regiune.

Invalda INVL este o societate de investiții din Lituania, fiind unul dintre cele mai importante grupuri de gestionare a activelor din Țările Baltice. Companiile grupului administrează active de circa 600 de milioane de euro, inclusiv active semnificative în sectorul financiar-bancar.

Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop - HEIM PARTNERS Ltd, înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Premierul Pavel Filip a subliniat că decizia de semnare a precontractului cu consorțiul internațional de investitori este una foarte importantă, în condițiile în care unul dintre obiectivele principale ale Guvernului ține de stabilizarea sistemului bancar. Astfel, în conlucrare cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, au fost promovate reforme de amploare cu scopul transparentizării și fortificării băncilor licențiate.

„Ne-am angajat nu doar în fața partenerilor, dar și în fața noastră și a cetățenilor să lăsăm după acest mandat un sistem bancar sănătos, pentru că multe semne de întrebare se refereau la transparența acționarilor în câteva bănci care erau și continuă să fie cele mai mari din Republica Moldova. Ne dorim ca această tranzacție să fie una de succes și cu efectele pe care le așteptăm”, a spus premierul.

Potrivit autorilor proiectului, decizia Guvernului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale Moldova Agroindbank va contribui la asigurarea stabilității acestei bănci, va ajuta la îmbunătățirea guvernării corporative a acesteia, va oferi protecția necesară potențialilor investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar.

Moldova Agroindbank este o bancă de importanță sistemică. În contextul în care au expirat mai mult de trei luni de la expunerea spre vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii, emise prin decizia organului său executiv, urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, Comitetul Național de Stabilitate Financiară a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.

În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzută de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

Procedura respectivă nu va afecta activitatea băncii, lucrul de fiece zi cu clienții.

10:47, 21 Iun 2018
Cursul valutar oficial la 22.06.2018
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7552 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6206 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.5400 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.0710…
05:00, 22 Iun 2018

Alte știri

13 Iulie 2006
RSS
„Uniagroprotect” solicită un preț de peste 2 lei la achiziția grâului în rezerva de stat. Analiză economică IPN
12 Iulie 2006
Cel mai bun perceptor al anului va fi premiat de Inspectoratul fiscal O misiune a FMI va evalua performanțele obținute în cadrul noului program cu Moldova
free
11 Iulie 2006
Operatorii de telecomunicații solicită urgentarea creării Agenției pentru Protecția Concurenței
free
Experții moldoveni discută la Moscova posibilitatea reluării exportului vinurilor moldovenești
Consiliul municipal a respins din nou majorarea tarifelor în transportul public din capitală Liderii grupului G8 +5 ar putea ajunge săptămâna viitoare la un acord în cadrul discuțiilor comerciale Doha
Încasările de la impozitul funciar și pe imobil vor rămâne în gestiunea autorităților locale Eugen Roșcovan: Noul Regulament cu privire la aplicarea mașinilor de casă va face și mai dificilă activitatea agenților economici
10 Iulie 2006
Supraîncasările la buget vor fi direcționate spre proiecte sociale Municipalitatea vrea să asigure humuleștenilor accesul la transportul public
Întreprinderile de Stat vor achita cotă-parte din profit în bugetul de stat și fondatorului RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 3 – 7 iulie 2006. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Economie & Business”
09 Iulie 2006
Remitențele oficiale ale cetățenilor moldoveni aflați peste hotare s-au majorat cu circa 20 la sută Deficitul comerțului extern al R. Moldova s-a majorat cu 41 la sută în primele cinci luni ale anului
Voxtel investește în extinderea rețelelor din centrele raionale și localitățile rurale
08 Iulie 2006
În 4 ani, Moldova ar putea obține compensarea a circa 6% din consumul de resurse energetice tradiționale cu cele alternative Agenților economici moldoveni li se oferă noi oportunități de colaborare cu companiile olandeze
40% din suprafața totală a terenurilor agricole din R.Moldova sunt erodate
07 Iulie 2006
R. Moldova speră să obțină preferințe comerciale autonome pe parcursul anului 2007
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanțilorConferințe IPN [HD] |#Alături de refugiați #With refugees
Vezi toate
banner creditex