Legislația funciară restricționează interesul investitorilor străini, Cartea Albă

Print Send by email
13:54, 20 Sep 2017

Legislația funciară restricționează interesul investitorilor străini, Cartea Albă

Legislația din domeniul funciar trebuie modificată. Actualele prevederi restricționează interesul investitorilor străini pentru a face investiții în agricultură, un sector prioritar pentru economia moldovenească. Constatarea se conține în Cartea Albă 2017, ediția a V-a –  un document cu titlu de recomandare, elaborat de Asociația Investitorilor Străini (FIA), transmite IPN.

Președintele FIA, Alexander Koss, a spus, la prezentarea documentului, că investitorii pledează pentru revizuirea legislației funciare pentru a crește gradul de protecție a investițiilor existente și a atrage altele noi în agricultură, în condiții egale pentru investitorii străini și locali. „Investitorii străini recomandă modificarea legii în sensul abrogării prevederilor care îngrădesc dreptul persoanelor juridice cu capital social străin integral sau parțial de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole”, a spus Alexander Koss.

Cartea Albă scoate în evidență faptul că în Republica Moldova nu există o stabilitate fiscală. Ajustările care se fac frecvent pe parcursul anului împiedică activitatea întreprinderilor cu capital străin.

În ceea ce privește raporturile de muncă, investitorii consideră rațională majorarea de la trei la șase luni a perioadei de probă pentru persoanele nou-angajate. Investitorii străini mai propun să fie lăsată la discreția salariatului durata concediului pentru îngrijirea copilului.

Prezent la eveniment, ministrul economiei și infrastructurii, Octavian Calmâc, a spus că toate constrângerile enunțate de către investitorii străini vor fi analizate. „S-au acumulat mai multe sugestii pentru a fi identificate soluții. Această Carte și aceste recomandări vor fi pe masa funcționarilor publici, astfel încât ca să se regăsească toate în planurile de activitate ale Guvernului”, a spus Octavian Calmâc.

Cartea Albă 2017 a fost elaborată de către experții companiilor membre FIA, în număr de 16, și reprezintă o platformă de dialog dintre mediul de afaceri și autorități.

13:54, 20 Sep 2017
Cursul valutar oficial la 20.09.2017
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8105 Coroana daneza 208 DKK 1 2.8433 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.6674 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.2631…
05:00, 20 Sep 2017
Granturi pentru gospodării agricole ecologice
People in Need (PIN), organizație non-guvernamentală din Cehia cu reprezentanță în Moldova, anunță un concurs de propuneri de grant pentru gospodăriile agricole, asociații, cooperative sau grupuri de fermieri ce activează în…
10:23, 20 Sep 2017
Premierul Ucrainei este așteptat la Chișinău
Premierul Ucrainei Volodimir Groisman este așteptat la Chișinău la începutul lunii octombrie. În timpul vizitei ar urma să fie semnat acordul bilateral între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei care…
14:02, 20 Sep 2017
O misiune FMI vine în Moldova
O misiune de evaluare a Fondului Monetar Internațional se va afla la Chișinău în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, a anunțat astăzi ministrul finanțelor Octavian Armașu în cadrul audierilor…
14:09, 20 Sep 2017

Alte știri

02 Mai 2017
RSS
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24-30 Aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
free
Cursul valutar oficial la 02.05.2017
free
29 Aprilie 2017
DCFTA a contribuit la creșterea exporturilor către UE și implementarea reformelor
free
Cursul valutar oficial la 29.04.2017
free
28 Aprilie 2017
BNM a aplicat sancțiuni foștilor administratori Moldindconbank Producerea energiei regenerabile a crescut în șapte ani de la 4% la 15 %
free
Plan comun de interconexiune a rețelelor de energie și gaze dintre Moldova și România Cursul valutar oficial la 28.04.2017
free
27 Aprilie 2017
12 companii cu capital străin, pe lista proiectelor de importanță națională
free
Serviciile de acces la Internet mobil și la Internet fix – cele mai dinamice în sector
Cursul valutar oficial la 27.04.2017
free
26 Aprilie 2017
Distribuitorii de semințe pot asigura materialul necesar pentru reînnoirea unor semănături
free
Regulament nou de organizare a SFS
Salariul minim garantat în sectorul real al economiei se majorează
free
Sancțiuni fiscale de peste un milion de lei au fost aplicate timp de trei săptămâni
Contractul de reabilitare a unei porțiuni din drumul M3 va fi reziliat
free
Pavel Filip: Amenzile pentru traficul ilicit de pasageri trebuie să fie mai dure
free
Cursul valutar oficial la 26.04.2017
free
25 Aprilie 2017
UE susține dezvoltarea economică locală în 898 de localități
free
AmCham Moldova are un nou președinte și un nou Consiliu Director

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Asociația Obștească Ecolanima

S-a scris o nouă filă de istorie în Gordinești, la #DORfest! Nordul s-a sărbătorit 2 zile cu muzică, oameni cu spirit liber și tradiții.

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |O nouă minciună de la Publika TV despre David Davitean.Conferințe IPN [HD] | Veteranii de război condamnă acțiunile protestatrilor.
Conferințe IPN [HD] | Veterani și Pensionari ai MAI. Adresare către societate.Conferințe IPN [HD] |Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova, dezbateri, ed. a 77-a.
Vezi toate
banner creditex