Octavian Armașu: Fenomenul creditelor ipotecare crește pe fonul dobânzilor mai mici
Print Send by email
14:06, 11 Ian 2019

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, explică interesul crescut pentru creditele ipotecare din partea cetățenilor prin faptul că există dobânzi mai mici și programe de susținere ale statului. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu comun acordat presei, transmite IPN.

Potrivit guvernatorului, majorarea numărului creditelor ipotecare se datorează, pe lângă alți factori, și implementării programului de stat „Prima Casă”, care le oferă cetățenilor Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, posibilitatea să obțină credite pentru procurarea propriei locuințe.

Octavian Armașu mai spune că trebuie să se țină cont și de nivelul istoric jos al creditelor ipotecare în Moldova. Creșterea rapidă se datorează și unei baze mici. În țările aproape comparabile, nivelul creditelor ipotecare e mult mai înalt. În Lituania creditele ipotecare constituie 37% din portofoliu și în Georgia – 56%.

„Creditele ipotecare, în mod tradițional, sunt printre cele mai puțin riscante credite în portofoliul băncilor, astfel rata de neperformanță a acestora este în prezent de 4% comparativ cu rata medie pe sector de 13%”, spune guvernatorul.

Octavian Armașu menționează că instituția pe care o reprezintă, în calitate de regulator, își îndeplinește funcția de monitorizare și prevenire a riscurilor care ar putea rezulta din creditarea excesivă. BNM în cadrul controalelor sale verifică aleatoriu creditele ipotecare, pentru a nu admite ca acestea să fie purtătoare de riscuri majore. Totodată, băncile licențiate elaborează politici adecvate pentru acordarea creditelor ipotecare și le aplică eficient în activitatea lor de creditare.

La 30 noiembrie 2018, creditele acordate pentru procurarea sau construcția imobilului au constituit 3,8 miliarde de lei sau 10,7 la sută din portofoliul de credite pe sector, majorându-se de la începutul anului 2018 cu 1,2 miliarde lei sau 44,0 la sută.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex