Importurile sunt în creștere în prima jumătate a anului
Print Send by email
09:54, 09 Aug 2018

În prima jumătate a anului, în Moldova au fost importate mărfuri în valoare de peste 2,7 miliarde de dolari. Potrivit Biroului Național de Statistică, cifra este mai mare cu peste 25% față de perioada similară a anului trecut. În luna iunie, s-au importat mărfuri de peste 450 de milioane de dolari, cu peste 9% mai puțin față de luna anterioară și cu 18% mai mult comparativ cu luna iunie 2017, transmite IPN.

Importurile de mărfuri din țările UE s-au cifrat la 1,3 miliarde de dolari, cu peste 30,2% mai mult față de ianuarie-iunie 2017, deținând o pondere de 51,1% în totalul importurilor. Importurile provenite din țările CSI au avut o valoare de peste 637 de milioane de dolari, cu 17,4% mai mare decât în ianuarie-iunie 2017, deținând o cotă de 23,3%.

Analiza evoluției importurilor pe țări în ianuarie-iunie 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, relevă creșterea importurilor din Portugalia (+38,3%), Polonia (+37,7%), Germania (+36,1%), Spania (+36,0%), Belgia (+33,2%), China (+30,1%), Franța (+29,4%), România (+28,9%), Italia (+25,9%), Federația Rusă (+23,7%), Ucraina (+13,9%), Turcia (+10,3%). În același timp, au scăzut livrările din Macedonia (-48,0%), Belarus (-6,4%), SUA (-4,9%).

În perioada vizată, au sporit importurile de petrol, produse petroliere și produse înrudite, mașini și aparate electrice și părți ale acestora, gaz și produse industriale obținute din gaz, vehicule rutiere, legume și fructe, aparate și echipamente de telecomunicații etc. Totodată, au scăzut importurile de energie electrică, zahăr, miere, articole de voiaj, sacoșe și similare, tutun brut și prelucrat, cărbune, cocs și brichete.

De notat, în prima jumătate a anului, exporturile de mărfuri s-au cifrat la peste 1,3 miliarde de dolari, în creștere cu 28% față de perioada similară a anului trecut.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Embassy of Georgia in Chisinau

10 years since Russia’s Military Aggression and Occupation of Georgian Territories: Ways to Sustainable Peace and Security in Georgia

Serviciul de presă al CTIF

Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe a preluat, după reorganizare, atribuțiile a trei întreprinderi de stat

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Video șocant! Fărădelegi în instituția penitenciară nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai
Conferințe IPN [HD] | Opriți fărădelegile primarului de Drepcăuți Ioxa și complicilor săi!Conferințe IPN [HD] | Organele de politie sunt implicate în activității ilegale
Vezi toate
banner creditex