Moldova a preluat cele mai bune practici comunitare de promovare a energiei verzi, opinie
Print Send by email
09:32, 09 Iun 2018

Republica Moldova a transpus în legislația națională cele mai bune practici comunitare în ceea ce privește promovarea eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă. Astfel, orice investitor poate accesa piața moldovenească, iar fiecare moldovean își poate instala în locuință sau în curte propria unitate de generare a energiei electrice pentru acoperirea consumului personal. Declarațiile au fost făcute de către șeful adjunct al Direcției politici în domeniul energetic al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Denis Tumuruc, la dezbaterea „Eficiență Energetică și surse de energie regenerabilă”, organizată în cadrul Săptămânii Europene a energiei durabile, transmite IPN.

Potrivit lui Denis Tumuruc, instalațiile eoliene și panourile fotovoltaice sunt cele mai adecvate surse de energie verde pentru Republica Moldova. Legea adoptată permite micilor investitori să meargă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, să obțină dreptul de a produce energie verde, de până la 4 MW. Din 2019, acest lucru va fi posibil și pentru investitorii mari, care vor putea produce energie verde și pentru clădiri mai mari.

Dumitru Vasilescu, manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a menționat că este în desfășurare un proiect care prevede instalarea pe acoperișul unui bloc de studii al Universității Tehnice a panourilor fotovoltaice pentru a acoperi consumul propriu de energie electrică. Este planificată instalarea unui panou de 1 MW care să asigure cu energie verde un bloc de studiu și căminele UTM din preajmă. „Pentru noi prezintă interes universitățile, dar și instituțiile spitalicești mari, care au acoperișuri mari, spitalele raionale, unde consumul de energie este mai mare”, a spus Dumitru Vasilescu.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a remarcat că proiectul este implementat pentru a micșora costurile de energie ale universității. În parcul UTM sunt instalate turbine eoliene, panouri fotovoltaice care asigură cu energie parcul și alte rețele de consum. „În Republica Moldova sunt importante atât turbinele de dimensiuni mari, panourile fotovoltaice, dar și turbinele mici, care sunt adecvate pentru zonele rurale și ar putea fi o sursă care să le permită micilor producători să micșoreze prețurile”, a spus Viorel Bostan.

Dezbaterea „Eficiență Energetică și surse de energie regenerabilă” a fost organizată de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Săptămânii europene a energiei durabile, care se desfășoară în perioada 4-10 iunie.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"
Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Vezi toate
banner creditex