Investigarea fraudei bancare decurge lent, raport
Print Send by email
16:30, 13 Iul 2017

Investigarea fraudei bancare din Republica Moldova decurge lent. Se constată o mimare a investigațiilor. Din banii furați avem zero procente recuperare, se menționează într-un raport prezentat de Transparency International Moldova și IDIS Viitorul.

Fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruța, unul dintre autorii raportului, a spus, joi, 13 iulie, la o conferință de presă la IPN, că acțiunile lansate de către autorități în vederea recuperării banilor scoși din sistemul bancar încă nu și-au demonstrat eficienta. Constatarea de bază este că investigarea furtului miliardului nici nu a început. „Investigarea va începe atunci când raportul Kroll I va fi tratat cu seriozitate de către autorități și vor începe să analizeze tot ce este scris în raport. Acolo sunt date nume ale unor anumiți actori, anumite operațiuni, transferuri de date”, a spus Veaceslav Negruța.

Potrivit expertului, investigația nu avansează, iar până la adevăratele recuperări mai este timp. Promovarea legii privind crearea Agenției de recuperare a bunurilor infracționale provoacă îngrijorare. Prevederea potrivit căreia angajații instituției vor beneficia de un anumit procent din mijloacele recuperate este lipsită de sens, a spus Veaceslav Negruța. „A trecut o perioadă lungă pentru ca anumite mijloace să mai poată fi recuperate. Instituțiile statului intenționat au tărăgănat aceste investigații, creând doar impresia că se investighează, dar în realitate au creat un coridor pentru alte fraude din bugetul de stat”, a declarat Veaceslav Negruța.

Veaceslav Ioniță, și el autor al raportului, a spus că anterior Guvernul a anunțat că a fost recuperat un miliard de lei din frauda bancară. Fostul deputat susține însă că acești bani nu au nimic în comun cu frauda bancară. 80%, sunt banii cetățenilor care au avut credite la bănci, iar încă 20% au fost adunați din procedurile de insolvabilitate de la unele companii care au avut anumite probleme în a întoarce banii. „La ziua de astăzi din banii fraudați avem zero procente recuperare”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Mariana Rață, jurnalist la Centrul de Investigații Jurnalistice, a spus că judecătorii proceselor dintre BEM, Unibank și Banca Socială, pe de o parte, și companiile care au luat credite neperformante, pe de altă parte, emit în continuare ordonanțe prin care legalizează transferurile de bani de la companiile care au luat credite neperformante către zone offshore. „Prin judecată se blochează procedura de a lua activele care au fost gajate la acordarea creditelor neperformante”, a spus Mariana Rață.

Și Lilia Carasciuc, președinta Transparency International Moldova, a remarcat că se mimează investigația. „Fiecare zi de întârziere, de tărăgănare a acestei investigații scade șansele de a recupera acești bani. O altă ieșire din situație decât  o investigație internațională nu avem”, crede Lilia Carasciuc.

Raportul privind rezultatele monitorizații recuperării fondurilor fraudate a fost realizat de către Transparency International Moldova și IDIS Viitorul în cadrul proiectului „A Case Based Approach to Fighting Grand Corruption”.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Radiografia trimestrială a economiei moldoveneștiConferințe IPN [HD] | Judecători complici în atac raider
Conferințe IPN [HD] |Propunerile Diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotareConferințe IPN [HD] | Cetățenii comunei Băcioi, pedepsiți pentru votul lor liber exprimat
Vezi toate
banner creditex