CNPM: Angajatorii s-au pomenit ostaticii populismului politic
Print Send by email
05:03, 01 Iun 2016

Angajatorii își exprimă dezacordul cu modalitatea în care a fost instituită ziua nelucrătoare de 1 iunie, transmite IPN cu referire la un comunicat al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova (CNPM).

„Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat Hotărârea prin care instituie sărbătoare nelucrătoare ziua de 1 iunie. Confederația Națională a Patronatului din Moldova constată cu regret faptul încălcării procedurilor la adoptarea prezentei Hotărâri, prin absența consultărilor și avizului Guvernului pentru inițiativa înaintată. Suntem convinși că la adoptarea unor asemenea amendamente, cu aplicarea procedurilor democratice, se putea ajunge la o formulă inteligentă, agreată de toți cei asupra căror se răsfrânge efectul ei”, se spune în document.

CNPM subliniază că în dorința de a se sincroniza cu decizia Parlamentului, Guvernul aprobă Hotărârea prin care declară 1 iunie drept zi nelucrătoare cu recuperare prin ziua de 25 iunie, contrar principiului previzibilității activităților economice. „S-a introdus o notă de haos în activitatea întreprinderilor, deoarece instituțiile preșcolare imediat au declarat zi liberă fără a avea o bază juridică. Bază juridică trebuie să servească Hotărârea Guvernului publicată în Monitorul oficial până la survenirea evenimentului, lucru imposibil de realizat într-un timp atât de scurt”, afirmă confederația angajatorilor.

Totuși, Confederația Națională a Patronatului din Moldova (CNPM) salută declarațiile prim-ministrului Pavel Filip, prin care se va iniția o examinare mai amplă a tuturor zilelor de odihnă nelucrătoare prezente în legislația națională.

În această ordine de idei, CNPM cere politicienilor și factorilor de decizie să renunțe la populism și să aplice rigorile democratice în adoptarea deciziilor în spiritul Acordului de Asociere cu UE.

În ședința sa din ajun, Guvernul a declarat ziua de 1 iunie, când este marcată Ziua internațională a ocrotirii copilului, drept zi de odihnă. Decizia respectivă a fost aprobată în conformitate cu hotărârea Parlamentului din 27 mai curent pentru completarea actului normativ cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova.

Comunicatul CNPM poartă titlul „Populism derutant cu zâmbet pe buze”, susținut de precizarea „Iar, angajatorii s-au pomenit ostaticii populismului politic”.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO)

Promovarea standardelor de etică, transparenței, nepolitizării și evitării conflictelor de interese prin autoreglementarea sectorială necesare pentru a redresa scăderea de încredere în sectorul neguvernamental și mass-media

Termoelectrica

Au renunțat la încălzirea autonomă și s-au reconectat la sistemul centralizat. Facturile sunt cu cca 30% mai mici

Vezi toate

Ultimele video

2017 02 24 Urmașii lui Ștefan,  lansarea proiectului iExpert.Conferințe IPN [HD] |  ICS DREBOZAC. Atacul raiderilor la satul Drepcăuți.
Conferințe IPN [HD] |  V.Gurău.Scheme privind devalizarea sistemului financiar - bancar.Conferințe IPN [HD] | Amnesty International Moldova. Lansarea Raportului Anual.
Vezi toate
banner moldova azi
banner creditex