ANRE a stabilit prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților
Print Send by email
16:25, 31 Mai 2016

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților. Astfel, pentru benzină auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 prețul plafon este de 16,21 lei/litrul, pentru motorină e de 13,83 lei/litrul și pentru gazul lichefiat – 7,20 lei/litrul. Prețurile respective au fost stabilite de ANRE în conformitate prevederile noii Metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Prețurile afișate astăzi, 31 mai, vor fi valabile 14 zile calendaristice, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al ANRE.

Conform Metodologiei, ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere va determina, reieșind din prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le va publica pe pagina sa web și le va afișa pe panourile informative de la stațiile de alimentare. Prețurile stabilite de operatori vor intra în vigoare și se vor aplica pentru toți consumatorii. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât prețurile plafon stabilite de ANRE.

Prețurile plafon au la bază cotațiile medii Platts pentru benzină și cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat, costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare, cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

ANRE atenționează operatorii de pe piața produselor petroliere asupra responsabilității acestora pentru respectarea noii proceduri de stabilire și aplicare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților. În acest scop, ANRE va proceda la verificarea modului în care operatorii respectă procedura respectivă.

În același timp, ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situații, când prețurile de comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de unii operatori depășesc prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde: +373 800 10 800.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex