ANRE: Multe companii petroliere au majorat prețurile cu abateri de la lege
Print Send by email
18:38, 30 Mai 2016

Douăzeci și șapte de companii petroliere din Republica Moldova au majorat prețurile la produsele petroliere cu abateri de la legislația în vigoare. Încălcările au fost depistate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și au fost prezentate în cadrul ședinței de luni, 30 mai. Astfel, Agenția urmează să elaboreze prescripțiile privind lichidarea încălcărilor constatate, transmite IPN.

Potrivit ANRE, cele 27 de companii au majorat prețurile începând cu data de 23 mai. Astfel, prețul benzinei a crescut în medie cu 0,60 lei per litru, iar al motorinei cu circa un leu pe litru.

De asemenea, companiile care nu au fost sesizate de ANRE timp de trei zile trebuie să informeze Agenția despre majorările care au fost efectuate în perioada 20-30 mai cu scopul de a identifica toți operatorii care au comis abaterea de la lege. În timpul apropoiat, toți titularii de licențe urmează să fie informați despre efectele nerespectării legislației.

Totodată, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a anunțat că marți, 31 mai, pe site-ul instituției vor fi publicate valorile maximale ale marjei comerciale specifice pentru comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. Potrivit lui, prețul plafon va fi stabilit conform noii Metodologii a formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care a intrat în vigoare la 13 mai curent. Astfel, pentru benzină și motorină plafonul va fi de 3,16 lei per litru, iar pentru gazul lichefiat - 2,99 lei.

Sergiu Ciobanu a declarat că instituția va efectua verificări la stațiile PECO începând cu data de 1 iunie. „Începând cu miercuri seara, prețurile afișate la stațiile de alimentare trebuie să fie maxim cele afișate de ANRE. Începând cu următoarea zi, vor fi inițiate controale pentru a vedea dacă prețurile coincid plafonului anunțat”, a declarat Sergiu Ciobanu. Potrivit lui, companiile care nu se vor conforma vor fi supuse sancțiunilor până la retragerea licenței de activitate.

Noua metodologie prevede că prețurile plafon vor fi stabilite o dată la două săptămâni.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS


ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO)

Promovarea standardelor de etică, transparenței, nepolitizării și evitării conflictelor de interese prin autoreglementarea sectorială necesare pentru a redresa scăderea de încredere în sectorul neguvernamental și mass-media

Termoelectrica

Au renunțat la încălzirea autonomă și s-au reconectat la sistemul centralizat. Facturile sunt cu cca 30% mai mici

Vezi toate

Ultimele video

2017 02 24 Urmașii lui Ștefan,  lansarea proiectului iExpert.Conferințe IPN [HD] |  ICS DREBOZAC. Atacul raiderilor la satul Drepcăuți.
Conferințe IPN [HD] |  V.Gurău.Scheme privind devalizarea sistemului financiar - bancar.Conferințe IPN [HD] | Amnesty International Moldova. Lansarea Raportului Anual.
Vezi toate
banner moldova azi
banner creditex