Guvernul aprobă semnarea unui precontract pentru cumpărarea acțiunilor Moldova Agroindbank

Print Send by email
10:47, 21 Iun 2018

Guvernul aprobă semnarea unui precontract pentru cumpărarea acțiunilor Moldova Agroindbank

Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea unui precontract cu un consorțiu internațional de investitori, care prevede cumpărarea acțiunilor nou emise de Moldova Agroindbank, transmite IPN.

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat, la 19 iunie, achiziționarea de către consorțiu a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al Moldova Agroindbank SA.

Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții, creat de instituții financiare internaționale, precum: Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), Corporația Financiară Internațională, care face parte din Grupul Băncii Mondiale, Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG), Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO) și Invalda INVL, o societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

BNM oferă într-un comunicat de presă mai multe detalii despre participanții la consorțiul internațional de investitori.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este o bancă de dezvoltare multilaterală constituită în baza unui tratat internațional, obiectivul căreia este de a acorda sprijin țărilor din Europa Centrală și de Est, aflate în perioada de tranziție spre o economie de piață. BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova, cu investiții totale de peste 1,3 miliarde euro și un volum record de investiții semnate în 2017 – 130 de milioane de euro.

Horizon Capital este o companie de gestiune a fondurilor de investiții cu un istoric de 25 de ani de activitate, preponderent în țările din Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova. Este susținută de peste 40 de investitori instituționali, gestionând patru fonduri cu active totale de circa 700 de milioane de dolari SUA. Investițiile gestionate de către Horizon Capital includ proiecte și investiții în sectorul bancar din regiune.

Invalda INVL este o societate de investiții din Lituania, fiind unul dintre cele mai importante grupuri de gestionare a activelor din Țările Baltice. Companiile grupului administrează active de circa 600 de milioane de euro, inclusiv active semnificative în sectorul financiar-bancar.

Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop - HEIM PARTNERS Ltd, înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Premierul Pavel Filip a subliniat că decizia de semnare a precontractului cu consorțiul internațional de investitori este una foarte importantă, în condițiile în care unul dintre obiectivele principale ale Guvernului ține de stabilizarea sistemului bancar. Astfel, în conlucrare cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, au fost promovate reforme de amploare cu scopul transparentizării și fortificării băncilor licențiate.

„Ne-am angajat nu doar în fața partenerilor, dar și în fața noastră și a cetățenilor să lăsăm după acest mandat un sistem bancar sănătos, pentru că multe semne de întrebare se refereau la transparența acționarilor în câteva bănci care erau și continuă să fie cele mai mari din Republica Moldova. Ne dorim ca această tranzacție să fie una de succes și cu efectele pe care le așteptăm”, a spus premierul.

Potrivit autorilor proiectului, decizia Guvernului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale Moldova Agroindbank va contribui la asigurarea stabilității acestei bănci, va ajuta la îmbunătățirea guvernării corporative a acesteia, va oferi protecția necesară potențialilor investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar.

Moldova Agroindbank este o bancă de importanță sistemică. În contextul în care au expirat mai mult de trei luni de la expunerea spre vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii, emise prin decizia organului său executiv, urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, Comitetul Național de Stabilitate Financiară a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.

În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzută de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

Procedura respectivă nu va afecta activitatea băncii, lucrul de fiece zi cu clienții.

10:47, 21 Iun 2018
Cursul valutar oficial la 22.06.2018
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7552 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6206 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.5400 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.0710…
05:00, 22 Iun 2018

Alte știri

20 Iulie 2006
RSS
Municipiul Chișinău are un Regulament privind modul și condițiile de acordare a permisiunii de utilizare a simbolicii locale Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă curentă de grâu de circa 780 mii tone
Exporturile de grâu din recolta anului 2005 au depășit de 14 ori exporturile anului precedent. Analiză economică IPN Agenții economici moldoveni pot participa la un Program olandez de cooperare
19 Iulie 2006
Ratele oficiale de schimb la unele valute
free
Banca Națională a Moldovei respinge orice posibilitate de denominare a leului moldovenesc
Ministerul Culturii și Turismului solicită agenților economici bani pentru deplasări peste hotare
free
ANRE a aprobat tarife noi la gazele naturale livrate consumatorilor finali
free
Șapte bănci comerciale vor recredita resursele Liniei de credit pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din R. Moldova Unele benzinării au majorat miercuri prețul petrolului cu 7 la sută, iar celelalte vor opera scumpiri spre seară
free
18 Iulie 2006
Ratele oficiale de schimb la unele valute
free
Noile modalități de achitare a concediului de boală vor fi examinate în Parlament
Contribuabilii vor completa un nou formular al Declarației privind TVA
17 Iulie 2006
Prețurile la petrol s-au micșorat brusc Coacăza s-a scumpit cel mai mult pe piața internă
free
Indicele bursier de preț CNVM – 32 s-a majorat cu 3,8 puncte față de săptămâna precedentă RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10 – 16 iulie 2006. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
Desfășurarea activității turistice în R. Moldova va fi reglementată printr-o nouă lege Tractoarele cu termenul de exploatare de până la 12 ani vor putea fi importate în R. Moldova
16 Iulie 2006
Ministerul Economiei și Comerțului anunță concurs pentru dreptul de arendă a unui teren destinat edificării Complexului „Grădina Moldovei”

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanțilorConferințe IPN [HD] |#Alături de refugiați #With refugees
Vezi toate
banner creditex