Guvernul aprobă semnarea unui precontract pentru cumpărarea acțiunilor Moldova Agroindbank

Print Send by email
10:47, 21 Iun 2018

Guvernul aprobă semnarea unui precontract pentru cumpărarea acțiunilor Moldova Agroindbank

Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea unui precontract cu un consorțiu internațional de investitori, care prevede cumpărarea acțiunilor nou emise de Moldova Agroindbank, transmite IPN.

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat, la 19 iunie, achiziționarea de către consorțiu a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al Moldova Agroindbank SA.

Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții, creat de instituții financiare internaționale, precum: Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), Corporația Financiară Internațională, care face parte din Grupul Băncii Mondiale, Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG), Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO) și Invalda INVL, o societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

BNM oferă într-un comunicat de presă mai multe detalii despre participanții la consorțiul internațional de investitori.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este o bancă de dezvoltare multilaterală constituită în baza unui tratat internațional, obiectivul căreia este de a acorda sprijin țărilor din Europa Centrală și de Est, aflate în perioada de tranziție spre o economie de piață. BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova, cu investiții totale de peste 1,3 miliarde euro și un volum record de investiții semnate în 2017 – 130 de milioane de euro.

Horizon Capital este o companie de gestiune a fondurilor de investiții cu un istoric de 25 de ani de activitate, preponderent în țările din Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova. Este susținută de peste 40 de investitori instituționali, gestionând patru fonduri cu active totale de circa 700 de milioane de dolari SUA. Investițiile gestionate de către Horizon Capital includ proiecte și investiții în sectorul bancar din regiune.

Invalda INVL este o societate de investiții din Lituania, fiind unul dintre cele mai importante grupuri de gestionare a activelor din Țările Baltice. Companiile grupului administrează active de circa 600 de milioane de euro, inclusiv active semnificative în sectorul financiar-bancar.

Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop - HEIM PARTNERS Ltd, înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Premierul Pavel Filip a subliniat că decizia de semnare a precontractului cu consorțiul internațional de investitori este una foarte importantă, în condițiile în care unul dintre obiectivele principale ale Guvernului ține de stabilizarea sistemului bancar. Astfel, în conlucrare cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, au fost promovate reforme de amploare cu scopul transparentizării și fortificării băncilor licențiate.

„Ne-am angajat nu doar în fața partenerilor, dar și în fața noastră și a cetățenilor să lăsăm după acest mandat un sistem bancar sănătos, pentru că multe semne de întrebare se refereau la transparența acționarilor în câteva bănci care erau și continuă să fie cele mai mari din Republica Moldova. Ne dorim ca această tranzacție să fie una de succes și cu efectele pe care le așteptăm”, a spus premierul.

Potrivit autorilor proiectului, decizia Guvernului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale Moldova Agroindbank va contribui la asigurarea stabilității acestei bănci, va ajuta la îmbunătățirea guvernării corporative a acesteia, va oferi protecția necesară potențialilor investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar.

Moldova Agroindbank este o bancă de importanță sistemică. În contextul în care au expirat mai mult de trei luni de la expunerea spre vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii, emise prin decizia organului său executiv, urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, Comitetul Național de Stabilitate Financiară a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.

În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzută de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

Procedura respectivă nu va afecta activitatea băncii, lucrul de fiece zi cu clienții.

10:47, 21 Iun 2018

Alte știri

05 Iunie 2018
RSS
Zeci de vizitatori au venit la BNM de Ziua Ușilor Deschise
free
04 Iunie 2018
Modificări propuse în Regulamentul privind achiziționarea serviciilor financiare
05 Iunie 2018
Cursul valutar oficial la 05.06.2018
free
04 Iunie 2018
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 mai-03 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business” Cursul valutar oficial la 04.06.2018
free
03 Iunie 2018
Șoferii au protestat împotriva majorării prețurilor plafon la carburanți
free
01 Iunie 2018
Micii fermieri trebuie să coopereze pentru un acces mai bun pe piețele internaționale, FAO Curtea de Conturi a constatat denaturări în bilanțul contabil al Consiliului Antidiscriminare
ANRE suspendă ultima decizie privind majorarea prețurilor la carburanți
free
31 Mai 2018
A fost lansată aplicația WISE.travel, un produs de antreprenoriat social Premierul cere de la ANRE lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți
Investiții de peste 400 de mii de dolari în producerea materialului săditor viticol
free
01 Iunie 2018
Cursul valutar oficial la 01.06.2018
free
30 Mai 2018
Piața serviciilor de acces la Internet fix de mare viteză înregistrează creșteri
29 Mai 2018
Terenul pe care se află Stadionul Republican va fi vândut Statelor Unite ale Americii
free
Acordul cu CE este prezentat pentru consultări publice
Sectorul automotive are potențial în Republica Moldova, declarații Carburanții se scumpesc cu aproape 70 de bani
free
31 Mai 2018
Cursul valutar oficial la 31.05.2018
free
30 Mai 2018
Curtea de Conturi nu a constatat denaturări semnificative în evidența executării BASS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanțilorConferințe IPN [HD] |#Alături de refugiați #With refugees
Vezi toate
banner creditex