Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost lansat

Print Send by email
11:44, 21 Mai 2019

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost lansat

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost lansat marți, 21 mai, după ce timp de doi ani s-a aflat într-un proces intens de constituire. Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova, transmite IPN.

Prezent la evenimentul de lansare, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a declarat că este esențial ca noua instituție să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare, care să asigure păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare și un grad înalt de protecție a operațiunilor. „Noua instituție reprezintă o infrastructură tehnologică avansată care asigură prestarea serviciilor de decontare, evidența registrelor și transferul valorilor mobiliare. Cu alte cuvinte, transferul de valori mobiliare între participanți, deținători și emitenți se va efectua în formă electronică pe o platformă unică, fapt ce va spori siguranța tranzacțiilor și va facilita fluxul de capital. Această infrastructură va deveni o bază pentru facilitarea introducerii de instrumente financiare noi și familiarizarea investitorilor cu acestea”, a notat guvernatorul.

Alexandru Savva, director al DCU, a menționat că Depozitarului Central Unic a fost constituit pe o bază foarte solidă și aspiră spre un model internațional, fiind creat cu sprijinul experților internaționali de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare. Potrivit directorului, intenția de a crea un Depozitar Central Unic este de mult timp, iar primele voci au apărut încă în 1997. Însă reforma a fost complicat de realizat, fiind lăsată de la un an la altul. Din 31 iulie 2018, au fost inițiate operațiuni cu valori mobiliare de stat și instrumente ale BNM. Până în prezent au fost operațiuni de decontare de circa 14 miliarde de euro, iar această sumă, în opinia sa, nu este una colosală, ci una firească pentru piața financiară la nivelul băncilor centrale și activității bancare. Totodată, este o țintă la care ar trebui să tindă și piața corporativă.

Karen Hilliard, șefa misiunii USAID, a spus că, împreună cu Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare, a fost stabilit un parteneriat cu BNM pentru a construi o componentă-cheie a unei infrastructuri financiare sigure, robuste și moderne în Republica Moldova. „Depozitarul Central Unic reprezintă un element de importanță maximă pentru siguranța și transparența infrastructurii pieței financiare și un pas necesar pentru afirmarea încrederii investitorilor străini în piața din Moldova,” a declarat Karen Hilliard.

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost dezvoltat pe parcursul ultimilor doi ani împreună cu experți de top specializați în servicii financiare pe piețe de capital din întreaga lume. Modelul de activitate al noii instituții este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

Prin înființarea Depozitarului este consolidată supravegherea infrastructurilor post-tranzacționare, în condițiile unei transparențe sporite și a unei siguranțe financiare. Astfel, Republica Moldova se va ralia la standardele internaționale, inclusiv la Principiile pentru Infrastructurile Pieței Financiare și la Regulamentul UE privind Depozitarii Centrali.

11:44, 21 Mai 2019
Cursul valutar oficial la 27.05.19
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7818 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7044 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4604 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.0703…
06:00, 27 Mai 2019

Alte știri

21 Mai 2018
RSS
Cursul valutar oficial la 21.05.2018
free
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14-20 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
20 Martie 2019
Nicolae Ciubuc: Am avut discuții pentru a vinde strugurii în rețelele de magazine din România
free
19 Martie 2019
Furnizorii de energie electrică solicită majorarea tarifelor pentru consumatori
free
Chișinăul a semnat o declarație privind valorificarea energiei solare
30 Mai 2016
ANRE: Multe companii petroliere au majorat prețurile cu abateri de la lege
free
20 Martie 2019
Cursul valutar oficial la 20.03.19
free
19 Martie 2019
Rețineri într-un dosar de evaziune fiscală și escrocherie
30 Mai 2016
Serviciul Vamal își propune să susțină investitorii prin simplificarea procedurilor vamale
free
Executarea bugetului pe 2015, în atenția Curții de Conturi
Venituri în descreștere pe piața serviciului de televiziune furnizat contra plată
18 Martie 2019
Șoferi sancționați pentru transport ilicit în traficul internațional
30 Mai 2016
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-28 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
19 Martie 2019
Cursul valutar oficial la 19.03.19
free
18 Martie 2019
Tarifele la gazele naturale ar trebui ajustate, expert
free
28 Mai 2016
MAIA va pregăti o inițiativă legislativă privind asigurarea în agricultură
20 Mai 2018
Cursul valutar oficial la 20.05.2018
free
28 Mai 2016
Doar o lună a mai rămas pentru instalarea terminalelor POS
18 Martie 2019
Au fost cumpărate acțiunile Moldindconbank
free
De câteva zile, terenurile sunt însămânțate cu grâne, mazăre, rapiță și sfecla de zahăr

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Mișcarea ,,PRO" europarlamentarele, parcusul europen și reunirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".
Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"
Vezi toate
banner creditex