Vladimir Cebotari: Proiectul privind infracțiunile economice omite orice referire la frauda bancară

Print Send by email
05:34, 14 Dec 2017

Vladimir Cebotari: Proiectul privind infracțiunile economice omite orice referire la frauda bancară

Proiectul de lege care urmează să „de-criminalizeze” infracțiunile economice, propus pe 13 decembrie în Guvern, omite orice referire la infracțiunile legate de frauda bancară. De aceea, nu pot fi acceptate niciun fel de speculații în acest sens. Declarația a fost făcută de ministrul justiției Vladimir Cebotari în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Chiar și variantele anterioare care erau propuse consultărilor veneau cu mecanisme foarte clare, consultate cu procurorii și cu Centrul Național Anticorupție, care preveneau orice fel de clemență, de scutire de pedeapsă a celor care se fac vinovați sau sunt implicați în producerea fraudei bancare”, a declarat ministrul. Potrivit lui, în proiectul de lege se spune clar că aceste facilități nu se aplică pentru articolele care vizează o investigație în curs, o examinare a instanței de judecată sau o învinuire înaintată pe frauda bancară.

Ministrul susține că una dintre principalele relaxări prevăzute de proiectul de lege pentru mediul de afaceri este faptul că, chiar dacă antreprenorul a greșit neintenționat, nu va fi arestat și nu-i va fi sistată activitatea. Condiția este să repare greșeala în termen rezonabil.

Alina Andriuță, cofondatoarea Angry Business, consideră că vor exista antreprenori care vor încerca să profite de pe urma proiectului de lege și să facă evaziune fiscală, dar se mizează pe faptul că antreprenorii își doresc un mediu de afaceri sănătos. „Pornesc de la premisa că nu se vor folosi de această lege în rea-credință, deși suntem realiști și admitem că vor fi dintre cei care se vor folosi. Însă legea este făcută în așa fel, încât cei care se folosesc în rea-credință să fie penalizați și atunci este foarte echitabil”, spune Alina Andriuță.

Potrivit ei, tergiversarea adoptării proiectului de lege va afecta mediul de afaceri.

Mai multe organizații ale societății civile au semnat un apel în care îndeamnă Ministerul Justiției să nu promoveze proiectul de lege care „de-criminalizează” infracțiunile economice. Semnatarii spun că proiectul vine să scape de răspundere penală „băieții șmecheri” și subminează lupta împotriva corupției, transmite IPN.

05:34, 14 Dec 2017
Cursul valutar oficial la 14.12.2017
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7894 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7203 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.6460 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.0604…
05:00, 14 Dec 2017

Alte știri

27 Mai 2016
RSS
Parlamentul a aprobat o nouă Lege cu privire la IMM-uri
free
Avicultorii din Moldova bat alarma
free
Cursul valutar oficial la data de 27.05.2016
free
26 Mai 2016
Granturi pentru abilitarea femeilor din diasporă S-au scumpit carburanții. Premierul solicită o dezbatere publică privind majorarea
free
BERD alocă 3 mln de euro pentru reabilitarea sistemului termoenergetic din Bălți
free
Proiect pentru fortificarea independenței ANRE, aprobat în Guvern
Guvernul a aprobat două proiecte din pachetul pentru stabilizarea sectorului financiar
free
25 Mai 2016
Exportul de masă lemnoasă din Moldova a fost sistat
free
26 Mai 2016
Cursul valutar oficial la data de 26.05.2016
free
25 Mai 2016
Creșteri ascendente pe piața serviciilor de acces la internet mobil Vlad Plahotniuc: Trebuie să mergem înainte pe calea europeană, dacă vrem performanțe
free
BNM a sancționat mai multe unități de schimb valutar
free
Cursul valutar oficial la data de 25.05.2016
free
24 Mai 2016
Investitorii străini, interesați de agenda de reforme a Guvernului
free
Antreprenorii din Moldova pot beneficia de suport financiar în cadrul Programului COSME
free
Pierderile în agricultură din cauza înghețului încă nu pot fi estimate, MAIA
free
Cursul valutar oficial la data de 24.05.2016
free
23 Mai 2016
Pavel Filip: Pentru noi Acordul cu FMI este un acord-cheie
free
Echipa de experți ai FMI a sosit la Chișinău
free