Faptul că un stat se împrumută de la băncile din țară vorbește despre două lucruri: Guvernul se află într-o stare precară și băncile nu-și pot găsi proiecte investiționale care ar genera o profitabilitate ajustată la un risc mai înalt decât cel pe care îl oferă Guvernul. Declarația a fost făcută de omul de afaceri Vadim Brînzan stabilit în SUA, fost candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8, transmite IPN.
Potrivit lui, în ultimele luni deficitul bugetar al Republicii Moldova a depășit două miliarde de lei. „Observăm că până în luna decembrie, bugetul era realizat cap la cap, iar în luna decembrie bugetul s-a realizat cu un deficit bugetar de peste un miliard de lei. În luna februarie curent – un deficit bugetar de vreo 800 de milioane de lei și în martie – de vreo 400 de milioane”, a menționat Vadim Brînzan. Omul de afaceri spune că acest lucru s-a întâmplat pentru că s-au mărit defalcările la bugetul social, la fondul de salarizare, iar jumătate dintre cetățeni lucrează la sau pentru structurile de stat.
Vadim Brînzan menționează că în această situație, statul are două variante pentru a acoperi deficitul bugetar – fie împrumută bani de la partenerii de dezvoltare, fie de la băncile interne. Potrivit lui, mai convenabil pentru Republica Moldova ar fi să împrumute bani de la partenerii de dezvoltare pentru că aceste credite sunt pe termen lung și rata dobânzii este destul mică, poate fi și de sub 1%. În realitate, Guvernul merge pe calea creditelor mult mai scumpe de la băncile interne.
De asemenea, omul de afaceri susține că mediul de afaceri s-a înrăutățit mult. Încasările la buget de la persoanele juridice a crescut pe parcursul ultimilor trei ani și aceasta înseamnă că Serviciul Fiscal, practic, impune businessul să iasă din zona tenebră. Potrivit lui, acest lucru ar fi unul bun, dacă statul ar proteja antreprenorii, le-ar permite să se dezvolte și ar asigura o stabilitate macrofinanciară și politică în țară. „Acest lucru nu se întâmplă și atunci business-ul care s-a obișnuit să obțină o anumită rată a profitabilității ajustată la riscuri s-a pomenit în situația când riscurile sunt aceleași sau au sporit, iar profitabilitatea a scăzut”, a menționat businessmanul.