Republica Moldova a exportat în 2018 servicii IT în valoare de 164 de milioane de dolari americani, dublu față de anul 2016 și cu 40% mai mult comparativ cu 2017. Creșterea se datorează „conlucrării destul de eficiente dintre sectorul privat și sectorul guvernamental”, a apreciat Ana Chiriță, director de proiecte strategice la Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC), solicitată de IPN.
Ana Chiriță a menționat că în Republica Moldova a apărut un cadru legislativ favorabil dezvoltării IT, un regim fiscal mai favorabil pentru acest domeniu, a fost creat Moldova IT Park, o inițiativă a 15 companii membre ATIC și care acum reunește 400 de rezidenți, număr ce depășește așteptările inițiale privind veniturile prognozate.
Serviciile IT exportate de Republica Moldova sunt produse la solicitarea clienților, inclusiv servicii de analiză, de dezvoltare și design, a precizat Ana Chiriță.
Totodată, potrivit Anei Chiriță, rămâne a fi acută problema capitalului uman în sectorul IT – nu există suficienți oameni bine pregătiți în domeniu.
IPN notează că, în ultimii trei ani, investițiile pentru crearea și dezvoltarea centrului IT Tekwill, un proiect în domeniul educației, au însumat 7 milioane USD. Banii au provenit de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, iar proiectul este dezvoltat de ATIC, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova (UTM).