Mărfurile moldovenești vor putea fi exportate în Rusia, tranzitând Ucraina

Toate tipurile de mărfuri moldovenești vor putea fi exportate pe piața Federației Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei, începând din data de 30 ianuarie, anul curent. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, urmare a întrevederii cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la Moscova. Șeful statului susține că odată cu anularea de către Rusia a taxelor vamale pentru mărfurile moldovenești va crește, în termeni restrânși, cifra de afaceri dintre cele două țări, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, în cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat despre cooperarea moldo-rusă în domeniul comercial, economic și umanitar. Făcând un bilanț al celor doi ani de colaborare la nivel de șefi de state, Igor Dodon, a spus că în prezent sunt create toate premisele pentru ca în anul curent relațiile de cooperare moldo-rusă să fie aduse la un nou nivel calitativ.

De asemenea, Igor Dodon l-a informat pe Vladimir Putin despre acțiunile întreprinse în vederea amnistiei cetățenilor Moldovei conform articolelor 26 și 27 ale legislației migraționale a Rusiei.  Șeful statului susține că deja mii de cetățeni ai Moldovei au beneficiat de această decizie a structurilor de resort ale Federației Ruse.

Referindu-se la situația din Transnistria, Igor Dodon a menționat că soluționarea definitivă a problemei transnistrene poate fi atinsă în condițiile păstrării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute la nivel internațional.

Igor Dodon i-a vorbit șefului statului rus și de faptul că a luat decizia de a nu participa în cursa electorală pentru alegerile din 24 februarie, dar de a sprijini pe concurenții electorali pentru ca alegerile parlamentare să fie organizate corect și democratic. Șeful statului și-a exprimat încrederea că după alegeri va fi format un Guvern care va avea printre sarcinile sale primordiale readucerea relațiilor cu Federația Rusă în albia unei colaborări reciproc avantajoase și a parteneriatului strategic.

La rândul său, președintele rus, Vladimir Putin, a menționat că în 11 luni ale anului trecut, comerțul dintre Moldova și Rusia a crescut cu 29,5%, ajungând la aproximativ un miliard trei sute optzeci de milioane de dolari. Acest rezultat fiind mai mare decât cel obținut pe întreaga perioadă a anului 2017. „Am luat decizii suplimentare privind produsele pe bază de fructe și legume la rugămintea dumneavoastră, și în ceea ce privește produsele vitivinicole. Spunem că aceste decizii, așa cum este reflectat și în rezoluția Guvernului - vor fi valabile până la sfârșitul lunii martie a acestui an”, a declarat Vladimir Putin, se arată într-un comunicat de presă al Președinției ruse.

Referindu-se la rezultatele alegerilor parlamentare, șeful statului rus a menționat că rușilor nu le este indiferent de cum se va forma Parlamentul Moldovei, având în vedere că Parlamentul formează Guvernul țării și depinde de el. După cum va fi cazul mai târziu, de asta va depinde și dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești și dacă se va putea obține sprijinul viitorului Guvern a inițiativelor pe care președintele Republicii Moldova le înaintează în legătură cu dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru la Moscova în perioada 29-31 ianuarie. Astăzi șeful statului urmează să se întâlnească cu Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.