Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) este un impozit general prin care statul colectează în buget 20% din valoarea mărfurilor livrate şi a serviciilor prestate pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru unele produse se aplică cote reduse, cum ar fi în cazul produselor alimentare, pentru care TVA este de 8%. Expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a declarat pentru IPN că aparent impozitul este perceput de la agenți economici, în realitate este plătit de consumatori. Spre deosebire de celelalte impozite, oamenii achită TVA de fiecare data când cumpără un produs sau plătesc un serviciu, această taxă fiind inclusă în prețul final. Anual în medie fiecare familie plătește aproximativ 20 de mii de lei TVA.
Potrivit expertului, suma acumulată în bugetul de stat din TVA este de circa 20 de miliarde de lei anual. Spre comparație, impozitul pe imobile aduce în buget 300 de milioane de lei, iar cel pe terenuri agricole – 200 de milioane. Cu toate că impozitul pe locuințe sau cel pe terenuri reprezintă în cifre sume mult mai mici decât TVA, cetățenii le simt mai mult pe primele, pentru că le plătesc direct.
Veaceslav Ioniță consideră că sistemul de aplicare a Taxei pe Valoarea Adăugată are mai multe lacune. Una dintre ele este că unii agenți economici recurg la anumite șiretlicuri pentru a evita achitarea TVA, și anume declară o valoare mai mică de vânzare a unui bun sau serviciu decât prețul real. O altă problemă este nedeclararea unei tranzacții, nu se eliberează bon de casă și în acest mod agentul economic, împreună cu cumpărătorul, exclud statul din această tranzacție.
O altă problemă la care s-a referit Veaceslav Ioniță este taxarea diferențiată a produselor agricole în funcție de statutul producătorului. Astfel, în cazul când marfa agricolă este produsă de o gospodărie țărănească nu se aplică Taxa pe Valoarea Adăugată, iar în cazul când marfa agricolă este crescută de o societate cu răspundere limitată se aplică 20% TVA. Potrivit expertului, această diferențiere descurajează dezvoltarea întreprinderilor agricole, a SRL-urilor care să producă produse agricole cu o valoare adăugată. În opinia lui Veaceslav Ioniță, această situație determină producătorii să recurgă la diverse șiretlicuri pentru a evita plata impozitelor, ca de exemplu anumite gospodării agricole, care sunt de fapt proprietarii unor terenuri agricole, le dau pe acestea în chirie către un grup de fermieri, iar pe marfa produsă de aceștia nu se aplică TVA.
Veaceslav Ioniță menționează și faptul că statul nu are un mecanism de întoarcere a TVA în situațiile în care un produs care a fost vândut de mai multe ori a fost suprataxat. Potrivit expertului, în prezent agenții economici au sute de milioane TVA supraplatit pe care nu le pot recupera.
De asemenea, Veaceslav Ioniță consideră binevenit, la importul autovehiculelor, să se aplice TVA în locul accizelor de import. În opinia sa, actualul sistem de impozitare, în funcție de capacitatea cilindrică, este nedrept și avantajează doar oamenii bogați. „De exemplu la importul unei mașini care are o valoare de 3 mii de euro și capacitatea motorului este de 1500 cm 3, se va aplica un acciz de devamare de aproximativ 2500 de euro. La fel și în cazul unei mașini care are o valoare de 20 de mii de euro și care are aceeași capacitate a motorului. Iar dacă s-ar aplica TVA și s-ar exclude accizul de import al autoturismelor, taxa achitată ar fi de cinci ori mai mică în cazul autoturismului de 3 mii de euro”, a mai declarat Veaceslav Ioniță.