Structura economiei Moldovei este neeuropeană, expert român
Print Send by email
17:32, 12 Oct 2018

Creșterea economică a Republicii Moldova din ultimii ani este insuficientă – este de părere doctorul Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Marii Negre.  În cadrul unor dezbateri la București la tema integrării europene a Republicii Moldova, Petrișor Peiu a remarcat că creșterea economiei moldovenești în medie cu 4,5% din ultimii ani este sub nivelul creșterilor economiei din statele din estul Europei, transmite IPN.

Potrivit acestuia, stabilizarea economică din Republica Moldova a fost făcută cu ajutorul Bucureștiului. „România a apelat la un instrument neuzual, celebrul credit de 150 de milioane de euro. Acest credit a fost acordat Moldovei netransparent și  fără a exista vreun fel de condiționalități”, a spus Petrișor Peiu.

Expertul român consideră că guvernarea de la Chișinău nu a reușit să rezolve problemele structurale cu care se confruntă economia moldovenească. „Structura economiei moldovenești este una neeuropeană. 15% din aceasta îi revine agriculturii. În statele europene ponderea agriculturii în economie este mult mai mică, de exemplu în România agricultura reprezintă sub 5% din economia țării”.

Potrivit lui Petrișor Peiu, economia Moldovei nu a reușit să devină competitivă, iar cifrele ce arată balanța exporturilor demonstrează acest lucru. Astfel, în Moldova valoarea importurilor este de 4,8 miliarde de dolari, dublu față de cifra exporturilor realizate. Deficitul comercial de 2,4 miliarde de dolari atinge  29% din PIB.

O vulnerabilitate mare pe care o are Republica Moldova este datoria față de Gazprom, de aproximativ 7 miliarde de dolari, datorie care este aproape cât Produsul Intern Brut al statului pe un an, a remarcat expertul.

Dezbaterea desfășurată la București de către Fundația Universitară a Mării Negre a avut genericul: „Republica Moldova Azi. Integrare europeană între speranțe și dezamăgiri”. De la Chișinău, la dezbatere au participat liderii PAS, Maia Sandu, și PPPDA, Andrei Năstase.

 

 

 

 

 


(2) comentarii
Inga
18:15, 12 Octombrie 2018

Acesti experti sunt atit de priceputi incit au facut ordine in Romania si acum au trecut in Moldova. :D Uitati-va bai ca la voi sta Dragnea in fruntea tarii.

Alexei
18:51, 12 Octombrie 2018

Hai lăsați, RM are o creștere economică mai mare și decît cea a României, 5,2% !

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Orange Moldova

Orange Systems inspiră comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Tehnologiile științifice bazate pe probe în monitorizarea campaniei electoraleConferințe IPN [HD] | Republica Moldova, de la promisiuni la realizări, raport
Conferințe IPN [HD] | Gheorgihi Grozav: Prezentarea Programului electoralConferințe IPN [HD] | Călin Vieru: Noutăți importante despre evoluția campaniei electorale
Vezi toate
banner creditex