Persoanele născute după 1974 riscă să nu mai primească pensii când vor ajunge la vârsta de pensionare. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM Vladimir Odnostalco în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
Deputatul socialist Vladimir Odnostalco susține că situația legată de programul de pensionare nu are nicio perspectivă. Politicianul a evidențiat faptul că o parte dintre cetățenii de peste 55 de ani revin în țară după ce au muncit 10-12 ani peste hotare și peste câțiva ani statul va trebui să-i încadreze sistemul de pensionare, ceea ce va constitui o altă povară pentru buget. „Prima problemă a lor este stagiul de muncă insuficient și a doua problemă este că nu vrea nimeni să-i angajeze”, spune parlamentarul.
Potrivit lui, există riscuri că persoanele născute după 1974 să nu mai primească pensie. „Există o asemenea opinie, dar eu sper că nu se va întâmpla acest lucru. Aceștia sunt cetățenii noștri”, a afirmat Vladimir Odnostalco. În opinia lui, tinerii de azi nu au nicio siguranță că vor ajunge să primească pensie, de aceea, preferă să nu achite pe deplin impozitele.
Totodată, expertul economic Veaceslav Ioniță susține că trei angajați în sectorul real întrețin doi angajați în sectorul de stat, plus cinci pensionari. Potrivit lui, peste o sută de mii de oameni lucrează ilegal, fără a plăti niciun impozit la stat. Expertul este de părere că statul trebuie să se gândească cum să atragă acești oameni să achite taxe pentru a majora fondul de pensii. Potrivit lui, statul a recurs deja la două soluții pentru a aduna fonduri – a majorat salariul minim și a majorat vârsta de pensionare.
Totodată, expertul afirmă că pentru a trăi decent, pensia unei persoane trebuie să constituie 42% din salariul mediu pe economie, însă în Republica Moldova pensia medie constituie doar 25%.