Persoanele angajate în mai multe locuri de muncă nu vor mai fi obligate să prezinte la începutul primăverii o declarație pe venit. Anunțul a fost făcut de Iurii Lichii, șeful adjunct al Serviciului Fiscal, cu referire la modificările legislative în domeniul fiscal, adoptate joi, 26 iulie, de Parlament, transmite IPN.
Iurii Lichii susține că o declarație pe venit vor face doar persoanele care, fiind angajate și în mai multe locuri de muncă, au venituri din vânzarea activelor. „Aceste modificări vor simplifica administrarea fiscală. Dacă anterior cetățenii care erau angajați în mai multe locuri erau nevoiți să prezinte până la 1 martie declarația pe venit, atunci odată cu introducerea cotei unice pe venit, această cerință nu va viza această categorie de cetățeni”, spune Iurii Lichii.
În opinia șefului adjunct al Fiscului, reducerea impozitelor puțin probabil că va conduce la majorarea prețurilor. Iurii Lichii se așteaptă că, odată cu reducerea impozitului, întreprinderile vor trece în măsură mai mare în economia legală, iar aceasta ar putea aduce la creșterea volumele impozitelor în bugetul de stat, inclusiv din achitarea legală a salariului.
Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, susține că pachetul de legi în domeniul fiscal are mai degrabă menirea să creeze condiții pentru ca antreprenorii să obțină anumite facilități pe anumite domenii, dar sunt vizate și persoanele fizice, în special cele care aveau venituri relativ modeste. Acestea vor avea o resimțire mai bună a ceea ce înseamnă diminuarea impozitului pe venit. „Vom avea anumite revizuiri interne a bugetului. Impozitul pe venit al persoanelor publice nu constituia o parte semnificativă a bugetului. Grosul impozitului este plătit de agenții economici. Statul nu rămâne păgubaș”, a declarat Roman Chircă. În opinia lui, persoanele care aveau venituri modeste vor avea mai multe mijloace financiare în buzunar.