Programul „Prima Casă” este un instrument perfect de a menține forța de muncă în țară, opinie
Print Send by email
06:12, 19 Iul 2018

Programul „Prima Casă”, anunțat de partidul de guvernare, pe lângă componenta socială, are și componenta economică. Acest mecanism este unul perfect de a menține forța de muncă bine calificată în țară. De această părere este Alexandru Baltag, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri, exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Mai mult, în opinia lui, programul ar putea servi drept un stimulent pentru unii cetățeni plecați de a reveni acasă. Alexandru Baltag susține că acest program este un instrument foarte bun de a scoate o bună parte din salarii din zona tenebră. „Și aici impactul bugetar va fi simțitor și o evaluare s-ar putea face chiar după primele șase luni. Oamenii cer de la angajatorii lor salarii oficiale pentru ca să poată corespunde criteriilor programului”, a spus președintele AOAM.

Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că în componenta programului care se referă la numărul de copii se acordă compensație de 10% din valoarea creditului pe parcursul a 18 ani pentru familiile care au un copil. „Pentru familiile care au doi copii se compensează 25% din valoarea creditului împărțit în sume egale pe parcursul a 18 ani. Pentru cei cu trei copii – 50% și pentru cei cu patru și mai mult – statul achită suma creditului integral, ei vor trebui să achite doar dobânzile”, spune Octavian Armașu. În plus, ministrul susține că băncile comerciale au văzut avantajele lor economice pentru acest instrument.

Partidul Democrat a anunțat marți, 17 iulie, despre extinderea programului Prima Casă. În cea de-a treia fază, beneficiari vor fi familiile cu copii care și-au procurat o locuință. Astfel, statul urmează să le compenseze treptat o parte din creditul luat de la bancă sau integral, în funcție de numărul de copii, nu și dobânzile.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Mișcarea ,,PRO" europarlamentarele, parcusul europen și reunirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".
Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"
Vezi toate
banner creditex